6
Mayıs
2024
Pazertesi
DENİZLİ

'İnsan Hakları' ile ilgili toplantıyı sadece 27 kişi izledi

Denizli Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansı Denizli Vali Vekili İsmail Demirhan, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, Buldan Belediye Başkanı Temel Başbuğ, Denizli Emniyet Müdürü İhsan Ünal’ın yanı sıra 23 kişi daha izledi. Açılış saatinin gelmesine rağmen kimsenin gelmemesi üzerine açılış konuşması yapılarak konferansa başlandı. Açılış konuşmasını yapan bayan görevli, "Kimsenin gelmemesini, işlerin yoğunluğu, havanın sıcaklığı ve konferans salonunun uzaklığına bağlıyoruz" dedi. Konferansta konuşan Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, konuşması bittikten sonra yetkililerden izin alarak salondan ayrılınca salonda 26 kişi kaldı.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanı Nevzat Helvacı, "Türkiye’de ve Dünyada İnsan Hakları Sorunları" konulu konuşmasında, işkencenin en büyük insanlık suçu olduğunu söyledi. Konuşmasını işkence, savaş ve terör olarak 3 ayrı kategoride yapan Nevzat Helvacı, ABD’de bulunan İşkenceyi Önleme ve İşkence Kurbanlarına Destek Örgütü’nün raporuna göre, dünyada 22 ülkede işkence aletleri üreten ve pazarlayan 150 şirket bulunduğunu, bu şirketlerden 80’inin ABD’de faaliyet gösterdiğini belirtti. ABD’nin bu konuda birinciliği kimseye kaptırmadığını dile getiren Helvacı, "1970 yılında ABD’de sadece 2 firma işkence aleti üretiyordu. Geçen zaman içerisinde pazarı çok genişlettiler" dedi.


Dünyada işkence aletlerinin üretiminde teknolojinin de yakından takip edildiğini ifade eden Helvacı, ABD Ticaret Bakanlığı’nın bu firmalara yıllık 97 milyon dolar kredi sağladığını söyledi. ABD, Çin, İngiltere ve Fransa’nın işkence konusunda eğitim verdiğini kaydeden Helvacı, Türkiye’de işkencenin bir türlü önlenemediğini kaydetti. 12 Eylül 1980’den sonra yaklaşık 650 bin kişinin gözaltına alınarak işkence gördüğünü ileri süren Helvacı, "Son zamanlarda işkence olaylarında azalma görülüyor. Türkiye, işkencenin önlenmesi konusunda Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesine göre taraftır. Bundan önce 2 başbakan, işkence aletlerinin karakollardan toplatılması için genelge çıkardı. Demek ki, işkence sistematik bir şekilde yapılıyor" diye konuştu.


Konferansta, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serpil Sancar Üşür de, "Kadınlar İnsan Haklarının Neresinde?" konulu bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından "Hikayemi Dinler misin?" konulu serginin açılışı yapıldı.

iha-denizli
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2004 Pazartesi 23:38:46
Güncelleme :10 Eylül 2004 Cuma 16:48:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?