2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

İshal ölümlere sebep oluyor

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, ishalin iki yaş altı çocuklarda daha sık görüldüğünü belirterek, ölüme varan sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Mide ve bağırsaklarda bulunan gıdalar, yiyecek ve içeceklerin tam emilmeden sulu bir şekilde dışarı atılmasına ishal denildiğini belirten Ramazan Canural, ishalde, gaitanın sayısından ziyade kıvamının önemli olduğunu söyledi. Her yıl dünyada 1 milyar, Türkiye'de ise 1-1.5 milyon çocukta ishal-kusma görüldüğünü, bunların yüzde 80'inin iki yaş altı çocuklar olduğunu belirten Canural, şöyle konuştu:

"Sosyoekonomik durumu bozuk olanlarda, çevre koşulları iyi olmayan yerlerde oturanlarda, kreş, okul, bakımevi

gibi toplu yaşam yerlerinde ishal daha sık görülmektedir. Dünyada her yıl 1,2 milyon çocuk ishalden ölmektedir bu da ortalama dakikada bir çocuğun ishalden öldüğünü göstermektedir. Bulantı, kusma, iştahsızlık, ishal, karın ağrısı, bazen ateş, karın şişkinliği, susama hissi gastroenteritlerde görülen şikayetlerdir."

Ramazan Canural, ağızdan alınan gıda ve yiyecekler iyi temizlenmemiş, iyi hazırlanmamış, iyi muhafaza edilmemiş ise veya çocukların kirli ellerini ağızlarına götürmeleri ile mikropların ağız yoluyla alındığını söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, ağız yoluyla girip bağırsağa yerleşen virüslerin villusları harap ederek; mikropların ise bağırsak duvarına yapışarak veya salgıladıkları toksinlerle ishal ve kusmaya sebep olduklarını anlattı. Canural, "İshal ve kusması olan bir çocukta gözler çökük, ağız-dili-damağı kuru, ufak bebekse bıngıldağı çökük, karın çökük, cilt turgor ve tonusu bozulmuş olabilir. Hastalarda genel bir düşkünlük, su kaybı derecesine bağlı olarak şok ve koma gelişebilir" dedi. Normal şartlarda basit bir ishalin 3-5 günde bol sıvı ve perhizle düzelebileceğini anlatan Ramazan Canural, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak su kaybına giren kişi de daha yakından takip gerekir. İshalle çocuklarda yüksek ateş, gaitada kan ve su kaybı yok ise evde takip edilebilir, tuz-şeker karışımı sıvı yanında bol sulu gıdalar, yoğurt, pirinç lapası, patates püresi, elma, muz, şeftali, yağsız ve şekersiz gıdalar verilir."

İshal-kusma yani gastroenterit oluşmadan önce tedbir alınması gerektiğini belirten Canural, şu tavsiyelerde bulundu: "Eller sık sık yemek öncesi ve sonrası mutlaka yıkanmalı, ağızdan alınan tüm yiyecekler, temiz, iyi hazırlanmış veya kaynatılmış, içinde katkı maddesi bulunmayan bir durumda olmalı ve uygun şartlarda muhafaza edilmelidir. Tuz-şeker karışımı sıvılar ve perhizle ishal ve kusma düzelmiyorsa doktora başvurulmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 18:41:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?