3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Işıkara'nın ucuz konut kuşkusu

AHMET METE IŞIKARA'DAN GÜVENLİ EV ALALIM UYARISI

Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) Gönüllüsü ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski başkanı Ahmet Mete Işıkara, son günlerde televizyon ve gazetelere verilen ucuz 1+1 daire ilanlarının kendisini korkuttuğunu söyledi.

DASK tarafından deprem sigortası bilincinin artırılması amacıyla Denizli Ticaret Odası'nda 'Deprem Geçecek Hayat Devam Edecek' konulu bir toplantı düzenlendi. Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, kaymakamlar, kamu ve özel kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan DASK Genel Müdürü İdris Serdar, deprem sigortasının önemini anlattı.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen de, depremin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu belirterek, "Ülkemizde şu an deprem sigortası yaptırma oranı yüzde 27 seviyesinde. Bu çok düşük bir rakam. Bunu yüzde 70'ler seviyesine çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) Gönüllüsü ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Başkanı Ahmet Mete Işıkara konuşmasında son günlerde ucuz konutlarla ilgili çıkan ilanların kendisini korkuttuğunu söyledi. 17 Ağustos depreminden sonra toplu konut ve yeni yapılan sitelerle ilgili deprem yapı şartnamesine göre yapılmıştır, can güvenliği sağlanmıştır ibaresinin yer aldığını ama son günlerde hem görsel hem yazılı basında gördüğü ilanların kendisini korkuttuğunu belirtti. "İlanlarda gördüklerim beni 1984'lere götürüyor" diyen Işıkara, "Beni korkutan 1+1 55 bin TL, 65 bin TL gibi ilanlar. Bu nasıl oluyor? Bir taraftan bakıyorsun 1+1 150 bin TL, 200 bin TL. Nedir bunun arkasındaki fark? İki sayfa ilanlarda tek bir satır deprem yapı şartnamesine göre yapılmıştır ibaresi yok. Bu beni çok korkutuyor" ifadelerini kullandı.

1984'te Turgut Özal'ın Türkiye'ye toplu konut kavramını getirdiğini anlatan Işıkara, sözlerine şöyle devam etti: "Ama o bir sosyal konuttu ve güvenli yapı kavramı vardı. Biz onu ne yaptık? Onu ucuz konut haline getirdik. En son örneği, Yalova'dan Gölcük'e kadar o sahil boyunu sitelerle donattık. Ama çok kötü yapılarla. Hepsi aşağıya indi. Aynı korkuyu ben şimdi yine taşıyorum. Vatandaşlarımın belge istemelerini istiyorum. Koşa koşa ucuz konut alma yerine, deprem güvenli ev almalarını istiyorum."

Türkiye'deki deprem haritasının değişeceğini de kaydeden Ahmet Mete Işıkara, şunları söyledi: "Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne göre bu harita değişecek. 5. derece deprem bölgesi 4'e, 4.derece deprem bölgesi 3'e, 3. derece deprem bölgesi 2'ye, 2.derece deprem bölgesi bire inecek. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü deprem kayıt istasyonları o kadar güzel dağıtıldı ki, Türkiye'nin gerçek depremselliği ortaya çıkacak."

AHMET METE IŞIKARA'DAN GÜVENLİ EV ALALIM UYARISI
AHMET METE IŞIKARA'DAN GÜVENLİ EV ALALIM UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2010 Perşembe 12:42:04
Güncelleme :17 Haziran 2010 Perşembe 14:17:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?