3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

İzzet Arpacı krizi değerlendi

Denizli Ticaret Odası (DTO) Meclis Üyesi İzzet Arpacı, tekstil sektörünün tamamen tıkanan iç piyasa ve daralarak küçülen piyasa şartlarına direndiğini, ancak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.


DTO Meclis Üyesi İzzet Arpacı yaptığı yazılı açıklamada, tekstil sektöründe ihracattaki daralmadan dolayı yüzde 17.5 azaltılarak revize edilen ihracat rakamlarının iyimserliğin göstergesi olduğunu, tekstilcinin yüzde 20-25 daralmaya bile razı olduğunu belirterek, Euro bölgesi ve ABD'yi derinden etkileyen krizin Türk tekstil sektörünü 2009'un ikinci çeyreğinin sonuna kadar etkileyeceğini söyledi.

Üçüncü çeyrekte hafifleyerek azalacağını düşündükleri sancılı dönemin geçmesinin bu yılın sonunu bulabileceğini belirten Arpacı, "Henüz krizin başındayız. Dış ticaret daha da daralacak. Döviz gelirimiz azalacak. İç talepteki daralma ve düşen ithalat fiyatları nedeniyle döviz gideri de azalacak. Hızla daralan dış ticaret dolayısıyla, durgunluğun ve işsizliğin daha çok hissedileceği bir döneme giriyoruz" dedi.


Büyümenin eksi değerlerde olmaması ve yüzde 1-2 arasında gerçekleşmesinin kendilerini mutlu edeceğini belirten İzzet Arpacı, "Ama umutsuz olmamak gerek. Bu dönemde davranışlara sağduyu, kararlara ise orta ve uzun vadeli bir bakış açısının egemen olması gerekir" diye konuştu. Hükümetin IMF ile acilen bir stand by anlaşması yapması gerektiğini belirten Arpacı, "Amaç, işçi çıkarmadan maliyetleri düşürerek 2009'u geçirebilmekse ve kar etmek, büyümek ikinci, üçüncü planda ise, bu önlem paketleri alınmalıdır.


İstihdamın daralmasını engelleyici adımlar atılmalı, yatırım kredisi kullanan şirketlerin sıkıntılarını giderecek yollar aranmalı" şeklinde konuştu.
Kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi, kamu kaynaklarının idareli kullanılması gerektiğini ifade eden İzzet Arpacı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Devam eden üretimimizde, zaten talep daralması ile kapasite kullanımının azalmasının önüne geçmek için önlem alınmalıdır. Bu süreçte olası üretim, milli servet kaybı ve artacak işsizlik sorununa çözüm olara, vadesi gelen dönem sonu alacaklarının para ödemelerinin uzatılması, ek teminat ve ipotek istenmemesi gibi konularda hükümetçe bankalara sağlanacak güvence ile sanayici-banka arasında doğabilecek anlaşmazlık önlenebilir"

İha
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2009 Cumartesi 18:26:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?