2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Kahvede aile planlaması eğitimi

Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türkiye Aile Planlaması Vakfı (TAP) işbirliğiyle kahvelerde aile planlaması konusunda erkeklere eğitim veriyor.


Kadın Meclisi Başkanı Ayten Bahtiyar ve beraberindeki hanımlar, Sevindik Mahallesi'ndeki kahvehanede aile planlaması konusunda eğitim toplantısı düzenledi. Kadın Meclisi Sağlık Komisyonu başkanlığındaki toplantıya, komisyon üyesi kadınlar ve kahvehanedeki erkekler katıldı. TAP Vakfı eğitmenlerinden Betül Soylu, sağlıklı bir aile yapısının oluşturulması için anne ve babaların nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi verdi. Bazı ailelerin ilk bebekten itibaren cinsiyet ayırımı yaptığını belirten Betül Soylu, "Ailede erkek bebek beklenirken kız olur. İkinci bebek erkek beklenir yine kız olur. Öyle aileler var ki 7-8 tane arka arkaya kız bebekleri olur. Erkek oluncaya kadar çocuk yapmaya devam ediliyor. Eğer kız çocukları böyle bir ailede dünyaya gelmişse gerekli özeni görmeyebiliyor. Hastalandığında doktora götürülmüyor ve ilgilenilmiyor. Bu da ilerde tedavisi zor olan hastalıklara yol açabiliyor. Bu yüzden çocukları kız erkek diye ayırmamak gerekir. Onların sağlıklı ve hayırlı olması bizim için en önemlisidir. Genelde çocuğun cinsiyetini erkek belirliyor. Kadından kaynaklanıyormuş gibi eşinin üstüne kuma getirenler var. Karısını boşayanlar var. Kadınların bir suçu yok, bu özellik erkekten gelen özelliktir. Aslında erkeğin elinden gelen bir şey de yok. Allah bu şekilde takdir ediyor" dedi. Bebeklerde doğar doğmaz kalça çıkıklığı olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Soylu, "Cinsiyeti ne olursa olsun, doğar doğmaz kalça çıkıklığı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kalça çıkığı olup tedavi edilmeyen çocuklar sakat kalabiliyor. Eğer bu kız çocuğuysa ilerde bir gebelik yaşayacak. Bu tür durumlarda gebelik ve doğum problemli geçiyor. Eğer erkekse sakat kalabiliyor. Bir de erkek çocuklarımızı, ilerde hatırlasın diye geç sünnet ettiriyoruz. Oysa sünnet, doğar doğmaz uzman kişilerce yaptırılmalıdır. En uygun zaman ise 0-3 yaş arasıdır' dedi.


TAP Vakfı Eğitmeni Betül Soylu, toplumda kız çocuklarının okutulmak yerine erken yaşta evlendirildiğini oysa bunu son derece yanlış olduğunu ifade etti.
Kız çocuklarının fiziksel ve doğum açısından 18 yaşından önce evlendirilmesinin yanlış olduğunu kaydeden Soylu, "Bir genç kızın evlenmesi için en az 18 yaşına gelmesi gerekmektedir. Aslında bu da erken ama fiziksel açıdan alt sınır budur. Evlenebilmesi ve çocuk doğurabilmesi için daha erken evliliğe zorlanmamalıdır. Ayrıca kızlar, hemen evlenir evlenmez çocuk yapmak istemeyebilir. Evliliğin üzerinden 1-2 yıl geçmeli ki gerçekten mutlu olabilecekler mi, evliliği yürütebilecekler mi görülmeli ondan sonra çocuk yapılmalıdır. Eğer evlenir evlenmez çocuk yapılırsa boşanma olduğunda bundan en çok çocuk zarar görüyor. Anne başka hayat kurar, baba başka hayat kurar ama çocuk ortada kalır" dedi.


Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Sağlık Grubu ve TAP Vakfı'nın düzenlediği aile planlaması toplantılarının diğer mahallelerde de devam edeceği bildirildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 14:36:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?