2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Kanadoğlu'ndan 'Mustafa'ya eleştiri

Yargıtay Onursal Başkanı Sabih Kanadoğlu, Pamukkale Üniversitesi'nde (PAÜ) düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü Anma Törenleri konuşmasının başında Mustafa Belgeseli'ni eleştirdi.


PAÜ Kongre Merkezi'nde düzenlenen anma töreni PAÜ Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Orkestra ve Korosu'nun orotaryosu ile başladı. Büyük beğeniyle izlenen orotaryuda bazı izleyicilerin ağladığı görüldü. PAÜ Rektörü ve Yargıtay Onursal Başkanı Sabih Kanadoğlu'nun da damadı olan Prof.Dr. Fazıl Necdet Ardıç ve Denizli Valisi Yavuz Erkmen'in konuşmalarının ardından kürsüye gelen Sabih Kanadoğlu, orkestra ve koroyu kutladı. Kanadoğlu'nun, "Bize Atatürk'ü anlatan Pamukkale Üniversitesi Orkestra ve Korosu'nu yürekten kutluyorum. Bu anlatım sanırım sipariş üzerine belgesel hazırlayan birçok kişiye örnek olmalıdır" diye başlayan sözleri dakikalarca alkışlandı.


Sabih Kanadoğlu, Atatürk'ü 10 Kasımlarda bir yas havası içerisinde anmadıklarını belirterek, "10 Kasım asla bir yas günü değildir. 10 Kasım Atatürk'ü yeniden anlamak ve ne dediğini tekrar tekrar öğrenmek, özellikle bir hesap verme ve hesap sorma günüdür. Atatürk'e layık olmak kuşkusuz onu anlamakla başlar" dedi. Atatürk'ün geçmişten alınan derslerle Türk Laikliğini doğrudan doğruya dinin siyasete alet edilmemesi biçiminde düzenlediğini anlatan Kanadoğlu, şöyle konuştu: "Dinin siyasete alet edildiği ve siyasi çıkarların, kişisel çıkarların, din perdesi altında ortaya konduğu bir rejimin adı bizim anladığımız cumhuriyet olamaz."


Çağdaş bir demokrasiyi kurabilmek için her şeyden önce katılımın sağlanması gerektiğini belirten Kanadoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bu katılım demokratik hayata, herkesin ve özellikle gençlerin, kadınların ilgi göstermesiyle sağlanır. Bunu sağlayabilmek için de önce siyasi partiler içerisinde demokrasiyi sağlamak zorundayız. Tek parti sultası içinde, parti içerisinde demokrasi sağlanamaz. Parti içinde demokrasi olmadan çağdaş demokrasi olmaz."


Sabih Kanadoğlu, konuşmasının ardından basın mensuplarının Mustafa Belgeseli ile ilgili sorusuna şöyle karşılık verdi: "Mustafa Belgeseli birinin düşüncelerinin araya yerleştirilmesi suretiyle olumlu olmayan bir Atatürk çizgisi çizme peşinde. O yönüyle başarısız. Film yönüyle, belgesel değil de Can Dündar'ın yorumu olarak kabul ediyorum." Törenin ardından Prof.Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Sabih Kanadoğlu'na bir plaket verdi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 15:04:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?