2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Kanser hastaları için müjdeli haber

Denizli Devlet Hastanesi, Denizli'nin ilk ve tek PET-CT cihazını hizmete sundu.

Kanser hastalığının vücuttaki yayılımını takip edebilen, dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip PET-CT cihazı sayesinde kanser hastaları artık il dışına gitmek zorunda kalmayacak. Çevre illerden gelen hastalarında faydalanabileceği PET-CT cihazı sayesinde ayrıca canlı kalp dokusu saptanabilecek, epilepsi, alzheimer ve parkinson hastalıklarının tanısı da rahatlıkla konulabilecek.

Denizli Devlet Hastanesi Nükleer Tıp Merkezi bünyesinde PET-CT cihazı (Pozitron Emisyon Tomografisi-Bilgisayarlı Tomografi) hizmete sunuldu. PET-CT cihazının Ağustos ayı itibariyle 40'a yakın hastaya tanı konulması ve tedavide de yardımcı olduğunu söyleyen Başhekim Uzman Dr. Ramazan Canural, son teknoloji ile donatılan yeni merkezde çoğu kanser çeşitlerinin takibi ve evrelendirilmesinin yapılabildiğini söyledi. Bu sayede kanser hastalarının İzmir, Ankara ya da İstanbul'a gitmek zorunda kalmayacağını, her ay Denizli'den onlarca hastanın başka illere sevkinin önlendiğini belirten Canural, bu hizmetin artık Denizli Devlet Hastanesi'nde verildiğini, imkanı olan hastaların il dışına gitmekten, il dışına gidemeyenlerin de mağdur olmaktan kurtulduklarının altını çizdi. Uz. Dr. Arif Engin Demirçalı, Uz. Dr Sadık Ergür, Uz. Dr. Burcu Değirmencioğlu ve Uzman Dr. Erdal Nihat Akalın olmak üzere 4 ayrı hekimle bu hizmetin sunulduğunu kaydeden Canural,"Merkez için özel bir havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemi yapıldı. Bu sistem sayesinde her odanın ısısı istenilen düzeyde ayarlanabiliyor. Hazırlanan hasta bekleme salonları hastaya konforlu bir ortam sunarken, özel olarak hazırlanmış hasta odaları da merkezde ayrıca yer alıyor" dedi. Çekimlerin günlük olarak düzenli bir şekilde yapıldığını ifade eden Canural, randevuların birkaç gün ile sınırlı olduğunun belirtti.

Uzm. Dr. Sadık Ergür, PET-CT cihazının kanser hastalıklarının tanı, evrelendirme, yeniden evrelendirme, tedaviye yanıt, ve verilen tedavinin etkinliğini erken dönemde gösterebilme özelliğine sahip olduğunu ifade ederken, cihazın kanser hastalarının yüzde 30'unda hastaya yaklaşımı ve verilecek olan tedaviyi değiştirdiğini vurguluyor. Uzm. Dr. Burcu Değirmencioğlu ise PET-CT cihazının kanser hastalıkları dışında kardiyak by-pass cerrahisi öncesinde canlı kalp dokusunu saptanmasında, epilepsi cerrahisi öncesinde epileptik odağın belirlenmesinde, alzheimer, parkinson hastalıklarının tanısında ve diğer demanslardan ayrımında kullanılabildiğinin altını çiziyor.


Ayrıca tüm hastane hekimlerinin PET-CT cihazı hakkında bilgilendirilmesi için toplantılar yapılıyor. Toplantılarda Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Sadık Ergür ile Uz. Dr. Burcu Değirmencioğlu, meslektaşlarını PET-CT cihazının hangi tür hastalıklarda kullanılabileceğini anlatıyor.

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 10:56:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hekim1 IP: 193.255.54.xxx Tarih : 10.09.2008 13:40:13

burada ismi geçen 4 dr dan hiçbirisi PET-CT konusunda bir eğitim almak üzere bir yerlere gitmediği gibi uzman oldukları kurumlarda da bu cihaz yoktu. eğitimini almadıkları bir cihazı acaba nasıl kullanıyor ve nasıl anlatıyorlar.bu tür özellikli cihazlar ancak büyük merkezlerde bulunması gerekir