2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Köy korucularına müebbet hapis

Mardin'in Nusaybin ilçesinde, 16 yıl önce 12 köy korucusunun bir minibüse gerçekleştirdikleri silahlı saldırının 16 yıl süren duruşması bugün sona erdi.
Güvenlik gerekçesiyle Denizli'de yargılanan 2 köy korucusu müebbet hapis cezasıyla cezalandırıldı.


Olay, Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Çalpınar köyü Hırbaşali mevkiinde meydana geldi. Halil Akhan yönetimindeki minibüs askeri üniformalı yüzleri maskeli kişiler tarafından silahla tarandı. Olayda, Süleyman Acar, İsmet Acar, Hasan Akhan, Mehmet Ağırman, Mehmet Akhan, Abdülkadir Akhan, Sabri Acar ve Mehmet Emin Acar olay yerinde hayatını kaybetti. Salih Acar, Semra Acar, Ahmet Acar, Erdal Acar, İbrahim Acar, Raşit Acar, Yusuf Acar ve Süleyman Acar da yaralanmıştı. Olayın ardından 12 gönüllü köy korucusu gözaltına alınmış, N.A. ve M.S. isimli korucular güvenlik gerekçesi ile Denizli'ye gönderilmiş ve duruşmaları burada yapılmıştı. Yaklaşık 16 yıl süren mahkemede karar duruşması yapıldı. Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duşmaya tutuklu bulunan iki sanık ve olayda hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.


Tutuklu yargılanan sanıklardan N.A., suçlamaları kabul etmeyerek, görev yaptıkları yerde korucu ve askerlerin atış yaptıklarını bu nedenle bölgede çok sayıda boş kovan bulunduğunu, olay yerinde bulunan boş kovanlarında bu şekilde bulunduğunu söylediği öğrenildi. Diğer sanık M.S. ise, üzerine atılan suçu kabul etmediğini, bölgede terörle mücadele ettikleri için olayın PKK tarafından kendilerine komplo kurularak suçun üzerlerine atıldığını söylediği öğrenildi.


Mahkeme heyeti, her iki sanığın, öldürülen 8 kişinin her biri için 25 yıl, öldürmeye teşebbüs edilen 2 kişi içinde ayrı ayrı 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Cezada iki defa 24 yılı aşkın hapis cezası verilmesi nedeniyle sanıkların müebbet hapis cezasına çevrildiğine karar verdi.


Olaya karıştığı iddia edilen diğer 10 korucunun mahkemelerinin ise Mardin'de yapıldığı öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 16:04:10
Güncelleme :21 Eylül 2008 Pazar 14:47:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?