3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Köylüler, okul için ayaklandı

Kendi imkanlarıyla yaptıkları, her 10 öğrencisinden 7’si Anadolu Lisesi’ne giren okul için kapatma kararı alındı. “Gerekirse Bakan’a çıkacağız, kapattırmayacağız” dediler

Denizli’nin Bekilli İlçesi’ne bağlı Deşdemir Köyü’nde, 7 yıl önce imece usulü yaptırılan Ayşe Başar İlköğretim Okulu’nun, öğrenci sayısı (71) az olduğu gerekçesiyle kaymakamlık tarafından kapatılmak istenmesi, köylülerin tepkisine neden oldu. Okul önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, Atatürk’e şikayette bulundu.

Kaymakam Murat Çağrı Erdinç’in kararıyla, çocuklarının, taşımalı eğitimle 9 kilometre uzaklıktaki Bekilli’ye gitmek zorunda bırakılacağını dile getiren Köy Muhtarı Nazmi Yılmaz, “Okulumuz, 2005’te, Denizli genelinde, toplam kalite dalında il birincisi oldu. Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Eğitimde Kalite Teşvik Ödülü’ verdi.

Ata’ya şikayet mektubu
İki yıl sonra da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Beyaz Bayrak Ödülü’ne layık görüldük. 2008’deki Seviye Belirleme Sınavı’nda Denizli il ikincisi olduk. Mezun her 10 öğrenciden yedisi Anadolu Lisesi’ni kazandı. Bu başarı öyküsü, yurtdışında da ilgi çekti. Geçen yıl Norveç, Letonya, Estonya ve İngiltere’den gelen heyetler, okulumuzda incelemelerde bulundu. Dünya bizi takdir ederken, kaymakamlığın aldığı karar hepimizi şok etti. Geri alınması için gerekirse Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya kadar çıkacağız” dedi.

Köylülerden Şeref Nur Deşdemir de, “Bu okulu tırnaklarımızla yaptık. Kadın halimle temeline taş taşıdım. Tarlada çalışıp, sattığımız tütünlerden artırdığımız kuruşları biriktirip, okula bağışladık. Yazıktır. Bu okulu kapattırmayız” diye konuştu. Mustafa Demirci, okul bahçesindeki Atatürk heykeli önünde, Ata’ya yazdığı şikayet mektubunu okudu. Demirci, “Atam, yine sana sığındık. Başarılı insanlar cezalandırılıyor. Laik ve Cumhuriyeti’ne bağlı evlatlar yetiştiren okulumuzu kapatacaklar. Bu kararı durdur Atam. ‘Köylü milletin efendisidir’ diyen sensin. Efendilere sahip çık Atam” dedi.

Denizli İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Ali Şaşmaz da köylülere destek verdi. Şaşmaz, “10 öğrenci eksik diye, başarısı tescillenmiş, örnek bir okulun kapatılması çok yanlış” diye konuştu
 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 09:41:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?