2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Kredi kartı boşatıyor

Denizli'de kredi kartı borcu nedeniyle icra takibi yapılan yaklaşık 2 bin kişinin geçen yıl ekonomik nedenlerle boşanmak için mahkemeye başvurduğu, bu yılın 6 ayında bu rakamın bin 945 olduğu bildirildi.


Denizli Baro Başkanı Adil Demir, yaptığı açıklamada, kent merkezi ve ilçelerde ekonomik sıkıntı nedeniyle toplumun temel taşı olan ailede dağılmalar yaşandığını belirtti.

Denizli'de geçmişte boşanma oranının diğer kentlere göre yüksek olduğunu ancak bunun yine de Avrupa kentleri düzeyinde olmadığını ifade eden Demir, son rakamlar itibarıyla boşanma oranlarının Avrupa ülkeleriyle başa baş hale geldiğini bildirdi.

Adil Demir, bu durumun nedeninin ailelerin kredi kartı kaynaklı icra takibiyle karşı karşıya kalması olduğunu öne sürdü.

Demir, geçen yıl Denizli ve ilçelerinde yaklaşık 60 bin kişi için icra takibi başlatıldığını, bu yılın 6 ayında bu rakamın 50 bine ulaştığını kaydetti.

İcra takiplerinin yaklaşık yüzde 90'ının kredi kartı ve tüketici kredi borçlarıyla ilgili olduğunu vurgulayan Demir,”Görülüyor ki yurttaşlarımız kredi ve kredi kartlarından dolayı büyük bir hesapsızlık içerisinde harcama yapıyor. Sonra başka bir kredi kartıyla diğer kredi kartı borcunu ödemeye çalışıyor” dedi.

Borçların çığ gibi büyüdüğünü ve borç nedeniyle icra takibiyle karşı karşıya kalan vatandaşların bu sıkıntılarını ailelerine yansıtmaya başladığını ifade eden Demir, “Geçimsiz ve dağılmış ailelerde suça eğilim daha yüksek oluyor. Bu durumda özellikle ekonomik suçlarda toplum gerginleşti” diye konuştu.

Yetkililerin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kredi kartlarının kullanımı konusunda amir hükümler getirmesi gerektiğini söyleyen Demir, bankaların
bu konuda fazla şikayeti olmadığını ancak bunun vatandaşlar ve aileler için büyük tehlike arz ettiğini belirtti.

Bunun önüne geçilebilmesi için, Avrupa'da olduğu gibi, gelirle orantılı limite uygun olarak tüketici kredi kartı kullanımına sınır getirilmesi gerektiğini ifade eden Demir, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımızın da mümkünse kredi kartlarından uzak durması lazım. Kredi kartları, pimi çekilmiş el bombası gibi vatandaşımızın cebinde. Bu nedenle Denizli'de, üzülerek ifade ediyorum, boşanma oranları bu yıl patladı. Geçen yıl yaklaşık 2 bin kişi ekonomik nedenlerle boşanmak için mahkemeye başvurdu, bu yılın 6 ayında bu rakam bin 945 oldu. Yani ilimizde ekonomik kaynaklı boşanmalar geçen yıla oranla yüzde 100 artacak gibi görünüyor. Vatandaşlar, mal paylaşmak için değil borcun yükünden kurtulmak için boşanıyor.”

aa
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 11:57:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?