2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Kuduzla havadan mücadele başladı

Kuduz vakalarının yoğun olduğu illerde yaban hayvanlarına havadan aşı kapsüllü köfte içerikli yem atma çalışması başladı.

Denizli Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca kuduz vakasının yoğun görüldüğü illerde, kontrol önlemlerinin etkinliğini artırmak, doğada kontrolsüz olarak yaşayan hayvanlarda kuduz hastalığı vakalarını asgariye çekmek ve kuduz hastalığının diğer canlılara bulaşma riskini azaltmak amacıyla uçakla havadan aşı kapsüllü köfte atma çalışmaları başlatıldığı belirtildi.

İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Uşak ve Denizli'de yaban hayattaki hayvanların aşılanması için aşı kapsüllü köfte içerikli yemlerin uçak ve helikopterle atılmaya başlandığı, bu işlemin 6 Şubat tarihine kadar süreceği bildirildi.

Antartika dışında dünyanın her yerinde görülen kuduz hastalığının insanları ve bütün sıcakkanlı hayvanları etkileyen en önemli zoonoz hastalıklardan olduğu belirtilen açıklamada, "Kuduz hastalığına yakalananlarda şuur kaybı, huzursuzluk ve felç semptomları görülmektedir. Hastalığa yakalanan canlılarda semptom geliştiğinde hastalık dönüşümsüzdür. Hem hayvan hem de insanlarda ölümle sonuçlanır" denildi.

Hastalıkla mücadelede en etkin yöntemin aşılama olduğu belirtilerek, aşılamanın evcil hayvanlarda şırınga ile yaban hayvanlarında ise içinde aşı kapsülü bulunan yemler aracılığıyla yapıldığı kaydedildi. Yerleşim birimlerinde sokak köpeklerinin kontrol altına alınması ve düzenli aşılama yapılmasının, şüpheli tüm vakaların ilgili kurumlara bildirilmesi ve takibinin bu hastalığın yok edilme çalışmalarının önemli bileşenleri olduğu açıklamada önemle belirtildi.

Açıklamada, 2008 yılı içerisinde il genelinde, İl Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarınca bin 768 adet sahipsiz köpek, 11 bin 226 adet sahipli kedi ve köpek, 11 bin 683 adet küçükbaş, 83 bin 164 adet büyükbaş ve bin 436 adet tek tırnaklı hayvan olmak üzere toplam 109 bin 277 hayvanın kuduz hastalığına karşı aşılandığına dikkat çekildi.

Helikopter ve uçaklar aracılığı ile yabani hayvanların dolaşabilecekleri alanlara yem atılmaya başlandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Aşılar, kokusu ve lezzeti ile çok uzak mesafelerden bile yabani hayvanları cezbedecek şekilde hazırlanmış, dış kısmı köfte şeklinde, içinde ise aşı kapsülleri bulunmaktadır. Bu aşı, hayvanların ağızları yoluyla vücutlarına girmekte ve hayvanları kuduza karşı korumaktadır."

Açıklamada ayrıca, 2008 yılında başlatılan havadan aşılama ile yaban hayvanlarına yönelik oral aşılama uygulamasının üç yıl süreyle her yıl 625 bin doz olarak atılacağı belirtildi. Açıklamada, vatandaşlar, "aşı yemiyle karşılaşmaları durumunda dokunmamaları, temas etmeleri halinde o bölgeyi bol su ile yıkamaları, ayrıca aşının temas ettiği bölgede açık yara olması halinde ve göze temas etmesi durumunda en yakın doktora müracaat etmeleri" konusunda uyarıldı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 17:40:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ahmet atıcı IP: 212.175.115.xxx Tarih : 28.01.2009 10:33:40

Umarım ki bu aşılar doğal hayatar fayda yerine zarar vermez.Çünkü benim gözlemlediğim kadarıyla bu aşılardan sonra tilkilerde gözle görülen bir azalma oldu