2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Kuduzla mücadele çalışmaları sürüyor

Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, 2008 yılı içersinde il genelinde 4 ayrı kuduz vakasının tespit edilmesinin ardından başlayan çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini belirtti. 

Kuduzla mücadele konusunda ülke genelindeki sahipli sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin aşılanması çalışmalarına devam edildiğini açıklayan Öztürk; Aydın, Denizli, İzmir, Muğla ve Uşak illerinde ise bu çalışmaya ek olarak sığır, at ve yaban hayvanlarına yönelik aşılması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini ifade etti. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2006 yılı sonunda yürürlüğe konan “Türkiye'de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi” kapsamındaki çalışmalara 3 yıl devam edileceğine değinen Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, projenin amacının kuduzun yaban hayvanları ile evcil hayvanlarda kontrolünü sağlamak olduğunu söyledi. İnsanları kuduz ve evcil hayvanlardan bulaşabilecek diğer enfeksiyon risklerinin azaltılması ve kuduz hastalığı ile ilgili Avrupa Birliği kontrol önlemlerinin Türkiye'de alınması için çalışmalar yapıldığını belirten Öztürk, “Kuduz ile mücadelede en etkili yöntem aşılamadır. Bu nedenle Bakanlığımız tarafından Ege Bölgesi'nde doğal yaşamdaki tilkilerin aşılanması için aşı çalışması başlatıldı. Kuduz hastalığını yayan tilkilerin aşılanması kapsamında doğaya bırakılan yemlere kesinlikle dokunulmamalı. Bu yemler sadece tilkiler içindir. Aşı yemlerine dokunursak, yemin kokusu değişir ve tilkiler bunu yemez. Eğer aşı yemleri çok ortalık yerdeyse ona dokunmadan ayağınızla, tilkinin bulabileceği bir yere doğru uzaklaştırabiliriz. Köpeklerimizi yemlerin atılmasından sonra bir hafta başıboş bırakmayarak, onların yemleri yemesini engellemeliyiz. Kapsülün içerisindeki aşı gözümüze veya cildimizdeki bir açık yaraya temas ederse, temas noktalarını su ve sabun ile yıkamalı ve derhal doktora gitmeliyiz” dedi. 

Projenin amacının 3 yılın sonunda kuduz hastalığının görülme oranını en alt seviyelere kadar çekmek olduğunu dile getiren Sadettin Öztürk, il genelinde aşılma çalışmalarının 30 Nisan 2008 tarihine kadar devam edeceğini vurguladı. Aşılama ve kimlikleme çalışmalarının tarım teşkilatları ve çeşitli kurumların işbirliği ile yürütülmekte olduğunun altını çizen Öztürk, “Tarafımızdan hazırlanan bilgilendirme broşürleri tüm yerleşim alanlarına dağıtıldı ve geniş katılımlı bilgilendirme toplantıları yapılmaya devam ediyor. Dünya Hayvan Sağlığı standartlarına uygun teşhis alt yapısının ülkemizde oluşturulması için çalışmalar yapılıyor. Kemikte tetrasiklin testiyle ilgili çalışmalar, kuduz hastalığının epidemiyoloji ve yarasalarda kuduzun takibi konusunda programlı eğitimlere devam ediliyor. Kuduz hastalığı ile mücadele konusundaki mücadelemiz belirlenen plan dahilinde devam ediyor” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 14:30:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?