2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Kuraklığa karşı dev yatırım

Denizli Belediyesi, son yılların en büyük yatırımını gerçekleştirmek için çalışmalarına hız verdi. 

Son yıllarda yaşanan kuraklığın yanı sıra eski hatlar sebebiyle suda kaçak oranının yüzde 50'yi geçtiği Denizli'de, şehrin tamamının içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi değiştirilmeye başlanıyor. Suda kaçağın önlenmesi, sağlıklı su içilmesi ve yaşanan kuraklığa karşı başlatılan Acil Eylem Planı çerçevesinde, Denizli'de 648 kilometrelik içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon şebekesinin değiştirilmesine bu ay başlanıyor. Beş ayrı paket halinde başlanacak çalışmalarla ilgili Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, yardımcıları ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Şehrin alt yapısında kullanılırken çıkarılan eski malzemelerin de sergilendiği basın toplantısında, malzemelerin durumu görenleri şaşkına çevirdi. Yaklaşık 50 yıldır kullanılan alt yapıdaki malzemelerin bir çoğunun küflendiği ve delik deşik olduğu ortaya çıktı. 

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de en temiz su kaynakları olan illerden biri olmalarına rağmen eski su şebekelerinin insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi. 14 ayda tamamlanması planlanan çalışmalarda şehrin her sokağının kazılacağını ve şebekelerin değiştirileceğini ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu: "Bu proje devasa bir proje. Bu çalışmalar tam seçim dönemine denk geliyor. Yani akıllı bir belediye seçim esnasında böyle bir yatırıma girmez. Biz, göreve geldiğimiz dönemde ve sonraki yıllarda seçim ve oy kaygısı ile iş yapmayacağımızı söylemiştik. O yüzden Ramazan ayında kısmen başlayacak olan ancak ondan sonra çok yoğun bir şekilde şehrimizin ana artelleri 5 ayrı bölgede, her bölgeye 5 ayrı şantiye kurarak toplam 25 şantiyeyle delik deşik edilecek. Tüm sokak ve caddelerin altına girilecek. Girildiği anda da sokak ve caddelerin altının içler acısı durumda olduğu görülecek. Suyumuzu taşıyan boruların durumunun ne kadar kötü olduğu ortaya çıkacak."
Başlatılan çalışmalarla 10-15 yıl su sorunu yaşanmayacak demenin mümkün olmadığını belirten Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: "Bu çalışmalar bittikten sonra belki bir yıl sonra su sıkıntısıyla karşılaşabiliriz. Şu an yaşadığımız kuraklık ve durum afet denilebilecek durumda. Hiçbir zaman Denizli'nin suları bu kadar dramatik bir şekilde ortadan kaybolmamıştı. İncilipınar'da saniyede 200 litre olan su tamamen ortadan kalktı. Yeraltı kaynaklarımız şu an kayboluyor." 

Proje için Dünya Bankası'ndan 30 milyon euro kredi alındığını ve bu kredinin önünün açık olduğunu belirten Zeybekci, Denizli'de kaçak oranını en az seviyeye düşüreceklerini, bunun yanı sıra içme suyunun en temiz şekilde evlere ulaştırılacağını ifade etti. 

2009 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenen proje sonunda, 350 kilometre su şebekesi, 254 kilometre kanalizasyon şebekesi, 44 kilometre de yağmur suyu şebeke hattı döşenecek.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 15:21:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
derya bayam IP: 88.253.33.xxx Tarih : 11.08.2008 14:47:06

Sayın başkanıma Herşey yolunda gerçekten çok güzel çalışmalar yaptınız bu yeni projenizde kulağa gerçekten hoş geliyor. Bahsedildiği üzere bütün denizli alt yapısını yeniden yaptıracaksınız bu da çok güzel düşüncelerimi mazur görün bu yolabaş koymuşken öyle bir allt yapı sisitemi kursanız herhangi bir arıza durumunda kazı yapılmadan yer altında çalışma yapılsa ve düzenli kontrol için 2-2.50 metre çapında dev borular döşense hem daha sağlıklı bir çalışma olur hemde sürekli yol kazısı, yol yapınından tasarruf sağlamış olursunuz tabi bunları size aktarmak benim haddime değil ama düşüncelerimi bildirmek istedim HERŞEY İNSANLARIMIZ İÇİN...