2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Kurbanlık aldığınız yere dikkat edin

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, kurbanlık alırken veteriner hekim kontrolünün yapıldığı hayvan pazarlarının tercih edilmesini istedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi bazı konularda bilgi vermek amacıyla oda binasında basın toplantdısı düzenleyen Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, "Kurbanlık alırken mutlaka Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan ruhsatlı, veteriner hekim kontrolünün yapıldığı, her gün dezenfekte edilen hayvan pazarları tercih edilmelidir" dedi. Kurban Bayramı'nın, yaklaşık 600 bin büyükbaş ve 2 milyon küçükbaş hayvanın yetiştirilmesi, taşınması, pazarlanması ve satışı ile kesimi ve tüketimini kapsayan, zamanla sınırlı çok büyük bir organizasyon olduğunu belirten Mehmet Ali Uzakgider, "Kurbanın insan ve hayvan sağlığı, çevre, ekonomik ve hijyen boyutu bulunmaktadır. Özellikle veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan hayvanlar bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve kesilen hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılmaları, meydanlarda bekletilmeleri, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarında tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da arttırmaktadır" dedi. Kurban ibadetinin kamuoyunda hayvan katliamı gibi gösterilmesinin önlenmesi, halkın ibadetini kolay ve rahat yapabilmesinin temini, üreticilerin ürettikleri hayvanlarını uygun şartlarda satabilmelerii, Kurban Bayramı'nın kurban ruhuna uygun şekilde kutlanması, bayramında insan ve hayvan sağlığınının korunması, hayvanların hayvan refahı ve hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamak ve AB sürecinde Kurban Bayramı ile ilgili olumsuzlukların giderilmesinin veteriner hekimler olarak amaçları olduğunu belirten Uzakgider, bayram öncesi yoğun bir hayvan hareketinin yaşanacak olmasının birçok yönüyle önem arz ettiğini ifade etti.
Yurdun değişik yörelerinden başka bölgelere hayvan nakillerinin gerçekleşeceğini belirten Mehmet Ali Uzakgider, "Ülkemizin doğu ve güneydoğu sınırlarından hayvan kaçakçılığının olduğu bilinmektedir. Bu sebeple özellikle başta şap hastalığı olmak üzere, çiçek, koyun-keçi vebası, şarbon gibi birçok salgın hastalık başka yerlere taşınacaktır. Bu durum ülkemiz hayvancılığı açısından büyük ekonomik kayıplara neden olacaktır. Bu nedenle hayvan hareketlerinin kontrolü çok büyük önem taşımaktadır. Kurbanlık hayvan sevki yapacak yetiştiricilerimizin, sevkten en az 15 gün önce hayvanlarına şap aşılarını yaptırmaları, büyükbaş hayvanlarının mutlaka küpeli ve pasaportlu gerekir" dedi. Kurbanlık hayvan alımlarında veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların alınmaması gerektiğini belirten Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, "Satın alınan hayvanlar kurbana kadar sakin ortamlarda, iyi barınaklarda, normal beslenme alışkanlıklarında bakılmalıdır. Kesim öncesinde 24 saat sadece su vererek dinlendirdiğimiz hayvanlarımızı nahoş görüntülere sebep olmadan, hayvanlara eziyet etmeden, asgari teknik ve hijyenik şartları taşıyan yerlerde kesmeliyiz. Bu konuda veteriner hekim kontrolünün olduğu ruhsatlı mezbahalar ve kurban komisyonunca belirlenen kesim yerleri tercih edilmelidir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 18:38:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?