2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Laodikya'da kazı başladı

Batı Anadolu'nun en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Laodikya Antik Kenti'nde bu yılın kazı çalışmalarına başlandı.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, belediye başkan yardımcıları ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı ve Laodikya Kazı Çalışmaları Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, bölgede incelemelerde bulundu.

Denizli Belediyesi, PAÜ ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortaklaşa sürdürdükleri kazı çalışmalarında bu yıl iki büyük antik tiyatrodan birinin gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor. 6 yıldır kazı çalışmalarının sürdüğü Laodikya Antik Kenti'nde bugüne kadar çok sayıda eser çıkarıldı. Çıkarılan eserler depolarda muhafaza altına alınırken, yaklaşık 2000 yıl önce salgın bir hastalıktan öldükleri tahmin edilen ve küvet içerisinde yan yana yatan iki çocuğun kalıntıları büyük ilgi çekiyor.

Başta Suriye Caddesi olmak üzere, antik tiyatrolar ve kazı çalışmalarının sürdürüldüğü alanları gezen Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Laodikya Antik Kenti'nin Denizli için çok önemli olduğunu belirterek, "Laodikya, Anadolu'nun en büyük hipodromunun bulunduğu bir antik kent. Laodikya, Türkiye'de ilk defa Kültür Bakanlığı tarafından bir belediyeye kazı çalışmaları yapılması, korunmasının sağlanması ve işletiminin yapılması ile ilgili verilen tek antik kent. Laodikya bizim Denizli Belediyesi ve Denizli olarak hayallerimizin en güzel köşe taşlarından birisidir. Antik Laodikya Kenti, Denizli Belediyesi Pamukkale Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı ile birlikte çok hızlı bir şekilde, çok etkin, kazı açısından gurur duyulacak bir hızla devam eden, restorasyonların yapılacağı ve turizme açılacak bir yer. Denizli'nin açılış kapısı olarak, Denizli ve Türkiye'ye kazandırılacak bir yer" dedi.

PAÜ Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı ve Laodikya Kazı Çalışmaları Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'ye kazı çalışmaları ve çıkarılan eserler ile ilgili bilgi verdi. Denizli Belediyesi'nin büyük katkılarıyla önemli kazı çalışmalarının yapıldığını ve geçen yıl 6 ay kazı çalışması yapılarak büyük bir başarıya imza atıldığını belirten Prof. Dr. Celal Şimşek, "Bu yıl ki kazı çalışmalarımız başladı. 6 yılda ortaya çıkardığımız eserler bir müzede
sergilenenlerden fazla. Eksiklerimiz tamamlandığında Denizli olarak Türkiye olarak turizmden yeterli payı alabileceğiz. Dünyada Türk turizmi bir trend oldu" dedi. Prof. Dr. Celal bu yıl 31.'si yapılacak olan Kazı Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun bu yıl Denizli'de düzenleneceğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 15:04:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?