2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Maden üzerine kurulan kasaba taşınıyor

Baraj yapılacağı için taşınan köylerin hikayelerine altında büyük bir mermer rezervi bulunan bir belde daha ekleniyor. Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Kocabaş beldesi madenin üstüne kurulduğu için başka yere taşınıyor.

Bu hikayeyi diğerlerinden ayıran bir diğer unsur ise halkın taşınmaktan rahatsız olmaması. Aksine arazilerinin değeri arttığı için memnunlar. Evler şimdiden mermeri çıkaracak şirketlere satılırken taşınma işleminin birkaç ayda tamamlanması planlanmış. Kocabaş Belediye Başkanı İsa Cin, projenin halkı ikna ederek hazırlandığına dikkat çekerek, "5 YTL'lik yere 10 YTL verince halk evlerini satmaya razı oluyor." dedi. Bölgede tarlaların dönüm fiyatı 3 bin YTL'den 15 bin YTL'ye fırladı. Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından 2005 yılında yapılan araştırmada Kocabaş'ta 42,5 milyon metreküp traverten mermer rezervi bulunduğu belirlendi.

Belde merkezinde 25 milyon, Etence Tepesi'nde 7,5 milyon, Acadere ve Zeytinlieğrek mevkilerinde 10 milyon metreküp rezerv saptandı. Bunun üzerine Bozkır Mermer Şirketi, rezervlerle ilgili araştırma yaptı. Olumlu sonuç alınca bölgedeki rezervi 49 yıllığına kiralamak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne müracaat etti. Prosedürü tamamlayarak kiralama işlemlerini bitiren firma, iki yerde ocak açarak çalışmalara başladı. Bu arada firma, belde sakinlerinden de altında rezerv bulunan ev ve arsalarını bire bir yapılan görüşmelerle satın almaya başladı. Yaklaşık 6 bin nüfuslu Kocabaş beldesinin Belediye Başkanı İsa Cin, belediye binasının da kiraya verildiğini anlattı. Cin, taşınma için rezerv çalışmalarının bitmesini beklediklerini belirtti. Cin, "Bir hazinenin üzerinde oturuyormuşuz da haberimiz yokmuş." dedi.

Bozkır Maden Yönetim Kurulu Üyesi Zekai Demiray, Kocabaş ve Ballık bölgesi gibi yerlerde traverten havzası olduğunu, çıkarılan madenin yüzde 99'unun blok veya fayans olarak ihraç edildiğini belirtti. Yeni açılacak ocaklarla bölgede istihdam imkânlarının artacağına dikkat çeken Demiray, Kocabaş halkının yaklaşık yüzde 60'ının ocaklarda çalıştığını anlattı. Mustafa Çelik, altında mermer bulunan 2 bin metrekarelik arsasını satmış. Mustafa Koç da 7 yıl önce tarlasını bir maden ocağına satarak aldığı parayla kendi maden ocağı ve fabrikasını kurduğunu aktardı. Koç, "Araziyi sattıktan sonra 'bu parayı ne yapalım' düşündük. Mermercilik iyi durumdaydı. Biz de mermere başladık. Şimdi hem mermer fabrikam var hem de ocağım. 40 işçi çalıştırıyorum." diye konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 04:24:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?