2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Maden yatağı tarla göle dönüştü

Denizli'nin Çameli ilçesinde bir tarla, zamanla göle dönüştü. Tapusu bulunan göle, sahipleri tarafından 50 bin balık bırakıldı.

Kuraklık sebebiyle göl ve barajların suları giderek azalırken Çameli'nde bunun tam tersi yaşandı. Daha önce tarla olan bir yer, göle dönüştü. Gölün oluşumuna katkı sağlayan ise mantar, fidan ve çiçek üretiminde kullanılan toprak (torf madeni) oldu. Şerif Ali Öztürk tarafından Kızılyaka köyünde 10 yıl önce alınan 100 dönümlük arazide torf madeni olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Öztürk ailesi, tapulu arazilerinde madeni işleyerek satmaya başladı. Bu süreçte madenin alındığı alan yaklaşık 1 metre kadar derinleşti. Yıllar geçtikçe yağmur ve kar sularıyla dolarak, göl haline geldi. Gölün boş kalmaması için de içine 50 bin sazan balığı bırakıldı. Şimdi 50 dönümlük tapulu göl, Öztürk'ün oğulları Ümit, Kamil ve Yücel tarafından korunuyor.

Gölün sahiplerinden Kamil Öztürk, "Tarım arazisinden torf madenini çıkarınca, 1 metrelik derinlik oluştu ve su birikti. Suyu değerlendirip sazan balığı attık." dedi. Gölün bekçiliğini yapan Yüksel Akyol ise iki yıldır burayı beklediğini ve dışarıdan balık avlamak isteyenlere izin vermediğini söyledi. Gölden çıkan torf madeninin işlenmesiyle ilgili işleri yürüten Ümit Öztürk de, "Tarla olarak aldığımız yerde torf çıkınca bunu pazarladık. Halâ bu işe devam ediyoruz. Torf, özellikle kültür mantarı yetiştiriciliğinde kullanılıyor. Bizim toprağımız, Türkiye'de kalite olarak ön sıralarda. Yıllık 300-400 bin YTL ciromuz var. Günlük beş altı kamyon satıyoruz." dedi.



TORF MADENİ (TOPRAĞI) NEDİR?

Nemli ve çok yağış alan, yazın da sıcaklığın düşük olduğu yörelerde, göl ve benzeri su yatakları altındaki arazilerde yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur. Torf, bir madendir. Azot bakımından oldukça zengindir. Hafif geçirgen ve gevşek yapıda olup su tutma kapasitesi ve hava iletkenliği çok yüksektir. Nispeten sterildir. Hacim ağırlığı düşük, su tutma kapasitesi yüksektir. Hastalık ve haşere taşımaz. Her türlü bitki yetiştirmeye uygundur. Daha çok mantarcılık, fidan ve çiçek üretiminde kullanılır.

sondakika.com
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 11:54:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?