2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Magandaların son hedefi

Denizli'de magandaların son hedefi deprem izleme veri istasyonu ve içindeki cihazlar oldu.

Pamukkale'de kurulan Pamukkale Üniversitesi'nin gözetimindeki Deprem Araştırma İstasyonu kendini bilmezlerin hedef tahtası haline geldi. Kimliği belirsiz kişiler, içinde cihazların saklandığı demir muhafaza bölümünü silahla delik deşik etti.

Jandarma tarafından yapılan incelemelerde, etrafı tel örgüler ile çevrili deprem veri istasyonunun kapısının kilitlerinin de yine silahla ateş edilmesi suretiyle kırılarak içeri girildiği tespit edildi. Silahla açılan istasyonun içindeki ölçüm cihazlarına ve verilerine de zarar verilerek tahrip edilirken, cihazların zarar görmesi sebebiyle bugüne kadar elde edilen bilgilerin de kaybolduğu kaydedildi.

Kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce yapılan bu saldırının, maddi zararından çok manevi zararının önemli olduğunu belirten Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Kumsar, zararın telafi edilemeyeceğini söyledi.

Sistemin Pamukkale Üniversitesi ile Tokyo Üniversitesi'nin de yardımıyla ve Denizli Valiliği işbirliği ile yürütülen bir sistem olduğunu ve son derece önemli veriler içerdiğini belirten Halil Kumsar, "Burası yaklaşık 2000 yılından beri Denizli'de meydana gelen depremler ve bunların yer altındaki yer kabuğundaki değişiklikleri izlemek için kurulan ölçüm istasyonlarından bir tanesi. Pamukkale Çukurbağ Ölçüm Noktası'nda biz 9 yıldır çalışma yapıyoruz. Bu çalışmalar bünyesinde bu istasyonumuz 4 defa saldırıya uğradı. Daha önceki saldırılarda cihazlarımız da çalınmıştı. Bu çalınma olaylarının ardından bölgeyi tel örgülerle çevirdik" dedi.

Bölgenin tel örgüyle çevrilmesinden sonra içeriye giremeyen kişi ya da kişilerin, tüfekle kapının kilidine ateş ederek kilitleri kırdığını ifade eden Prof.Dr.Halil Kumsar, "İçeri girdikten sonra ölçüm kutularını nişan tahtası olarak kullanmış. Cihazların zarar görmemesi bizi sevindirdi. Son olarak buraya geldiğimizde, ölçüm kutusunun kilitleri kırılarak cihazlar kurcalanmış ve büyük zarar verilmiş" dedi. İstasyona verilen zararın parayla ölçülebilecek bir şey olmadığını ifade eden Pamukkale Üniversitesi

Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Halil Kumsar, "Buradaki zarar çok büyük. Deprem ölçüm verilerinin aksamaya uğraması bile bizler için çok büyük bir zarar. Geriye dönük olarak alabileceğimiz verileri kaybetmiş durumdayız. Dolayısıyla o verileri hiç kimse bana bulamaz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 15:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?