6
Mayıs
2024
Pazertesi
DENİZLİ

Meclise AKP-CHP kavgası damgasını vurdu

Denizli İl Genel Meclisi toplantısında gündem dışı söz alan Adalet ve Kalkınma PartisiGrup Başkan Vekili Halil Pekdemir, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu’ndan tepki gördü.
Denizli İl Genel Meclisi Kasım dönemi 3. toplantısı, dün İl Özel İdaresi Meclis Salonu’nda yapıldı. Vali Yardımcısı Kemal Yurtnaç’ın başkanlık ettiği toplantıda gergin anlar yaşandı. Toplantıda, yoklamanın yapılmasının ardından AKP Grup Başkan Vekil Halil Pekdemir, gündem dışı söz almak istediğini ve geçmişe yönelik bir konuşma yapmak istediğini söyledi.
Yurtnaç’ın söz hakkı verdiği Pekdemir, sağ-sol çatışması sonrası PKK terörü ve hükümetlerin ekonomik uygulamaları nedeniyle milletin uzun süre sıkıntı yaşadığını belirterek, 3 Kasım’da AK Parti’nin iktidara gelmesiyle tüm olumsuzlukların tek tek olumlu hale çevrilmeye başladığını söyledi. CHP Grubu ise İl Genel Meclisi’nde siyaset yapılmasının tüzüğe aykırı olduğunu belirterek Pekdemir’e tepki gösterdi.


CHP Grup Başkan Vekili Abdullah Şavklı’nın Yurtnaç’a bir müdahalede bulunup bulunmayacağını sorması üzerine Vali Yardımcısı Yurtnaç, "Burası kanunlar, nizamlar çerçevesinde idare edilir. İnsanların düşüncelerinin önleri kesilirse bu düşünceler daha farklı biçimlerde ortaya çıkar. Bu toplantının demokratik bir hava içinde geçmesini istiyorum. Ben demokrasi platformunu, insanların kuzu gibi oturduğu bir yer olarak görmüyorum. Ona bakarsanız, sizler bir siyasi partinin temsilcilerisiniz, her konuştuğunuz şey siyasete girer" dedi.
CHP Grup Başkan Vekili Şavklı, Pekdemir’e verilen konuşma hakkının aynı biçimde kendisine de tanınmasını istedi. Vali Yardımcısı Yurtnaç’ın söz hakkı verdiği Şavklı, Yurtaç’ı eleştirerek, "Burada siyaset yapıldığı anda, sizin kanunlara göre İçişleri Bakanlığı’na bunu bildirmeniz gerekir. Buna aykırı davranıyorsunuz. Sizin söylediğiniz biçimde demokrasi olmaz. Üyelerin, gündem dışı konuşma isteklerini size yazılı olarak vermesi gerekir ve süreyi başkanlık makamı belirler. İl Özel İdaresi Kanunu böyle der. Siz buna da uymadığınız, kanunları ihlal ediyorsunuz" diye konuştu. İl Daimi Encümeni’nin acil hallerde karar alabilmesine imkan tanıyan kararın da kurallara uygun işlemediğini savunan Şavklı, "İl Daimi Encümeni, bağış, satış, ödenek aktarma ve yatırım programına ilaveler yapılması kararı almış ve bu kararlar, mecliste görüşülmeden, meclise rapor halinde sunulmuştur. İl Daimi Encümeni bunu yapamaz. İl Daimi Encümeni’nin aldığı kararlar mı daha demokratik yoksa İl Genel Meclisi’nin mi?" şeklinde konuştu. Meclisteki tartışma ortamı, diğer maddelere geçilmesi ile birlikte son buldu.

denizli
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 11:57:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?