2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Meme kanseri kadınları vuruyor

Denizli Devlet Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Vildan Kaya, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser olduğunu söyledi.

Meme kanserinin kadınlardaki kanser olgularının yaklaşık yüzde 23'ünden sorumlu olduğunu belirten Kaya, kansere bağlı ölümlerin en sık nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

2002 yılı verilerine göre tüm dünyadaki meme kanserli hastaların sayısının 1,5 milyon olduğunu belirten Vildan Kaya, "Meme kanserli hastaların yarısından fazlası endüstrileşmiş toplumlarda gözlenmektedir. En yüksek meme kanseri insidansı 100 binde 99,4 oranıyla Kuzey Amerika'da bulunmuştur. Ölüm sayısı ile meme kanseri olguları arasındaki oran, az gelişmiş ülkelerde gelişmiş ülkelere göre daha fazladır" diye konuştu. Her 9 kadından 1'inde yaşam boyu invaziv meme kanseri gelişme olasılığının mevcut olduğunu belirten Dr. Vildan Kaya, meme kanseri bulunan kadınlarda over, endometrium ve kolon kanseri görülme riskinin arttığını belirtti.

Uz. Dr. Vildan Kaya, "Yaş 35'ten 65'e doğru ilerledikçe meme kanseri görülme sıklığı da yaklaşık 6 kat artmaktadır. 60 yaşında her bin kadından 17'sinde 5 yıl içerisinde meme kanseri gelişmesi beklenmektedir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı yaklaşık yüzde 25-30 oranında artmaktadır. Ayrıca 30 yaşından sonra çocuk sahibi olan kadınların ilk çocuğuna 20 yaşında sahip olan kadınlara göre meme kanseri gelişme riski 2 kat artar. İyonize radyasyona erken yaşlarda maruz kalma ile meme kanseri gelişimi arasında da ilişki bulunmaktadır. İyonize radyasyona maruziyet 15-18 yaş arasında ise meme kanseri görülme riski daha fazladır. Anne, kız kardeş ya da kız çocukta meme kanseri varsa meme kanseri görülme riski yaklaşık 2 kat artar" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 18:56:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?