3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Meralar otlatmaya açıldı

MERALAR OTLATMAYA AÇILDI

Denizli'de meraların hayvan otlatmaya açıldığı belirtildi.

Denizli Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine uygulatılan hayvancılık projeleri ve özel sektörün hayvancılık işletmeleri kurması sonucu tarım sektörü içerisinde hayvancılığın öneminin her geçen gün arttığı, son tespitlerde 167 bin 764 büyükbaş, 210 bin 741 koyun ve 109 bin 388 keçi olmak üzere toplam 320 bin 129 küçükbaş hayvan sayısına ulaşıldığı kaydedildi.

EN UCUZ ALANLAR ÇAYIR VEMERALAR

Açıklamada, hayvancılık işletmeleri için kaliteli kaba yemin büyük önem taşıdığı, bu işletmelerin giderlerinin yüzde 60'ını yem giderlerinin oluşturduğu belirtildi. Tarım İl Müdürlüğü’nün açıklamasında, "Sadece kesif yemle hayvan beslemek hayvanın sağlığı için uygun olmadığı gibi etin ve sütün maliyetini artırmaktadır. Dolayısıyla uygun bir hayvan besleme şekli değildir. Denizli'de mevcut büyükbaş ve küçükbaş hayvanın yıllık kaba yem ihtiyacı 750 bin tondur. Kaliteli kaba yemin en ucuz karşılanabileceği alanlar ise çayır ve meralardır" ifadelerine yer verildi.

MERA TESPİT ÇALIŞMALARI

Denizli'de 445 yerleşim biriminin 438' inde mera tespit çalışmasının tamamlandığı vurgulayanan açıklamada, 22 bin 238 hektar mera tespit edildiği bildirilerek, şu cümleler yer aldı:

"Mera ıslahında yapılan çalışmaların en önemlilerinden birisi, meralarda hayvanın iştahla yiyeceği proteince zengin kaliteli buğdaygil ve baklagil yem bitkileri kompizosyonunu oluşturmak olmuştur. Meraların toprak tahlilleri yapılmak suretiyle gübreleme yapılmış, meralarda su sondaj kuyuları açtırılmış, sondajlardan ve diğer su kaynağı olan meralarda bu kaynaklardan yağmurlama ve salma sulama ile meralar sulanmıştır. Meralardaki yabancı bitkilerin temizliği mekanik ve kimyasal yolla yapılmıştır. Otlatmayı kolaylaştırmak ve meraya tecavüzleri önlemek maksadıyla bazı meralarda dikenli tel, bazılarında elektrikli tel çit, kimisinde de etrafına hendek açmak suretiyle mera ihataları ve bölmeleme yapılmıştır."

Denizli'de meraların 1 Ekim tarihine kadar otlatmaya açık kalacağı kaydedildi.

MERALAR OTLATMAYA AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2010 Cumartesi 12:30:05
Güncelleme :22 Mayıs 2010 Cumartesi 17:38:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?