2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Önce deprem sonra müteahhit vurdu

Denizli'nin Çameli İlçesi'nde yaşayanları, geçen yıl etkileyen ve en büyüğü Richter ölçeğine göre 5.1 olan çok sayıda depremin ardından, şimdi de ev vaadiyle sözleşme imzalayıp kaçan müteahhit vurdu. Taşçılar Köyü'nde deprem mağduru 30 aile, ev yapacağını söyleyerek kendileriyle sözleşme imzalayan müteahhit kayıplara karışınca zor günler yaşamaya başladı.


Geçen yıl 29 Ekim'de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrası evleri yıkılan veya oturulamaz duruma gelen toplam 102 konuttan 30'unun sahibi müteahhit kurbanı oldu. Çameli'nin Taşçılar Köyü'nde Asil İnşaat'ın sahibi Hüseyin K. ile devletten alacakları hibe krediyi vererek evlerini yapması için anlaşan 30 konut sahibi, müteahhitin kaybolmasıyla ortada kaldı.


Depremin ardından evlerinde ağır hasar meydana gelen ve yetkililerin incelemesi sonucu evleri oturulamaz hale gelen mağdurlara, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, depreme dayanıklı evlerini yapmaları için 24'er bin YTL hibe kredi verdi. Verilen bu kredi bankaya yatarken, Taşçılar Köyü'nde deprem mağduru vatandaşların bir bölümü evlerini kendileri yapmaya başladı, 30'a yakını da Asil İnşaat'la anlaşarak sözleşme imzaladı. Ancak firma sahibi müteahhit Hüseyin K., aradan bir yıl geçmesine rağmen sadece iki binanın temelini attı, diğer evleri yapmadı. Müteahhitin bir süre önce ortadan kaybolduğunu söyleyen Taşçılar Köyü sakinleri, “Sözleşmelerimiz olduğu için ne kendimiz evlerimizi yapabiliyoruz, ne de başka bir müteahhide verebiliyoruz” diyerek, kış gelirken çadırda yaşamak zorunda kaldıklarını söyledi.


KENDİLERİ YAPANLAR BİTİRDİ


Müteahhit mağdurlarından Remzi Baş yaşadıklarını şöyle anlattı:, “Deprem sonrası Bayındırlık Müdürlüğü'nden yetkililer geldi ve hasar tespit çalışmaları yaptı. Arkasından da yeniden ev yapılması gereken hane sahiplerini tespit etti. Hane başına 24 bin YTL hibe kredi yardımı yapıldı. Bu para, tamamen yapılacak olan yeni evlerimizde kullanılacaktı. Biz de 30 kişi Asil İnşaat firması yetkilileriyle 24 bin YTL'ye anlaştık. Ama bu firma yetkilileri iki evi yarım yamalak yapıp ortadan kayboldu. Evlerini kendisi yapanlar, şimdi içine girip neredeyse oturmaya başlayacaklar. Biz ise ortada kaldık. Kışa giriyoruz, ama daha konteynerler ve çadırlarda yaşamak zorunda kalıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Yetkililerden yardım istiyoruz.”


VALİ YARDIMCISI: SÖZLEŞMEYİ FESH ETSİNLER


Depremden etkilenen 4 köyde incelemelerde bulunan Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz, Çameli Kaymakamı Murat Büyükköse ve Bayındırlık Müdürlüğü yetkilileri, müteahhit mağduru köylülerin derdini dinledi. Vatandaşı hiç kimsenin oyalamaya ve zor durumda bırakmaya hakkı olmadığını söyleyen Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz, “Müteahhit firma, deprem mağduru köylülerimize verdiği sözü tutmamıştır. Görünen o ki, arada sözleşme bulunması nedeniyle de sıkıntı yaşanmaktadır. Biz olayın çözümü için vatandaşlara yardımcı olmaya çalışacağız. Böyle şey olmaz. Vatandaş zaten mağdur olmuş bir de bu şekilde sıkıntı yaşamamalı. Eğer yapmayacaksa, imzalanan sözleşmeyi fesh etmeliler” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 14:57:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?