2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Organ naklinde büyük başarı

Denizli Devlet Hastanesi, organ nakline katkı sağlayan hastaneler arasında ülke genelinde ilk 10'a girdi.

Denizli Devlet Hastanesi'nin organ naklinde yakaladığı başarı sebebiyle Başhekim Uzm. Dr. Ramazan Canural, Ankara'da düzenlenen bir törenle Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan hastane adına bir plaket aldı. Denizli Devlet Hastanesi'nde organ nakli ile ilgili çalışmaların 6 yıl önce başladığını belirten Başhekim Uz.Dr. Ramazan Canural, organ nakli ve organ bağışının ülkemizde çok önemli bir konu olduğunu belirterek, hastane olarak böylesine önemli bir konuya katkıda bulunmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Organ bağışı konusunda Denizli halkının gerekli duyarlılığı göstermesi gerektiğini anlatan Canural, şöyle konuştu: "Hastane olarak 2002 yılından bu yana organ nakli ile ilgili çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. 2004 yılında kurulan Beyin Ölümü Komitesi ile organ nakli için sırada bekleyen hastalara katkıda bulunmaya başladık. Şu ana kadar hastanemizde 55 beyin ölümü gerçekleşmiş olup, 13 aile organ nakline ikna edilmiştir. Organ nakline izin veren ailelerimize şükranlarımı sunuyorum ve bu rakamın yine de çok az olduğunu belirtmek istiyorum."

Canural ayrıca, organ nakli konusunda çalışan Anestezi Uzmanı Dr. Nevin İpek Özcan, Yoğun Bakım Sorumlusu. Dr. Zehra Şentürk, Organ Nakil Hemşiresi Ayşe Direk başta olmak üzere tüm organ nakli çalışanlarına teşekkür etti.
Anestezi Uzmanı Dr. Nevin İpek Özcan da, hastanede pek çok ölüm gerçekleşmesine rağmen beyin ölümü vakalarına çok nadir rastlandığını, bu nedenle beyin ölümü gerçekleşen hastaların organ nakli için sırada bekleyen hastalar için bir umut ışığı olduğunu söyledi. Özcan, yaptığı açıklamada, "Beyin ölümü çok fazla bilinmeyen bir konu olup, nadir rastlanan bir durumdur. Trafik kazaları, beyin kanamaları gibi sadece beyni bozan sorun karşısında 4 hekimin onayı ile birlikte beyin ölümüne karar verilir.


Hastanemizde şu ana kadar 55 beyin ölümü gerçekleşmiş olup, bunun sadece 13'ünün organ bağışına izin verilmiştir. Bu rakam çok az olup, halkımızın organ bağışı konusunda gerekli bilgiye sahip olmadığını göstermektedir" dedi.

..
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 17:04:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?