3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Orman yangını zanlıları mahkemede

Denizli'de, yaklaşık 15 hektar ormanlık alanın yandığı yangının çıkmasına sebep oldukları ileri sürülen baba ve oğlu adliyeye çıkarıldı.

Denizli'nin Başkarcı Dağı'nda dün saat 15.00 sıralarında başlayan orman yangını kısa sürede büyüyerek geniş bir alana yayılmıştı. İki uçak, 5 helikopter, arazöz, dozer, kepçe ile yangın söndürme ekipleri ve vatandaşların çalışmalarıyla akşam saatlerinde yangın kontrol altına alınmıştı. Denizli'nin en büyük ormanlık alanlarından biri olan Başkarcı Dağı Çamiçi mevkiindeki yangın dün gece tamamen söndürülürken, bugün gün boyu soğutma işlemleri devam etti.

Yangının çıktığı noktada bulunan bir evde oturan 45 yaşındaki E.D. ve 17 yaşındaki oğlu A.D. dün jandarma tarafından gözaltına alındı. Baba oğul bugün ifadelerinin alınmasının ardından jandarma tarafından adliyeye sevk edildi. Baba E.D.'nin yine aynı yerde geçen hafta ateş yaktığı ve komşularının müdahalesiyle karşılaştığı ortaya çıktı. Ormanın kenarında ateş yaktıkları ve orman yangınına sebebiyet verdikleri iddiasıyla bugün adliyeye çıkarılan E.D. ve oğlu A.D. basın mensuplarının sorularını cevapsız bıraktı.

BU ŞAHISLAR CEZA ALACAK

Yanan bölgeyi basın mensuplarıyla birlikte gezen Denizli Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, ilginç açıklamalarda bulundu. Soğutma çalışmalarını yerinde inceleyen Denizli Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, yangının çıktığı yerdeki evin bahçesinde bir hafta önce ot temizlemek için ateş yakıldığını belirterek, "Komşuları bu şahıslara 'ormanı yakabilirsiniz' diyerek müdahale etmiş. Şahıs da, komşulara kendisine karışmamalarını istemiş. Dün saat 15.00 sıralarında yine ormanın bitişiğinde yeniden ateş yakıldı. Niyetini tam bilmiyoruz ama bu artık kasta giriyor. Bunun kasıttan başka bir amacının olduğunu sanmıyorum" dedi.

O şahısların yaktığı ateş sonucunda alevlerin aniden parladığını anlatan Oklu, şunları söyledi: "Bu dağda yaklaşık yüzde 80 oranında bir meyil var. Bu alevler bir anda aşağıdan zirveye doğru hızla yayılıyor. Biz yangın ihbarını alır almaz Antalya'dan iki uçak ve çeşitli bölgelerden beş helikopter talep ettik. Çok hızlı bir şekilde müdahale etmemize rağmen yangın dağın zirvesine ulaşmıştı. Zirveyi aşıp arka bölüme geçti. Bu dağın arkasında yaklaşık 10 kilometre boyunca deniz gibi ormanlarımız var. Uçak ve helikopterlerimiz alevlerin arka tarafa girmesine izin vermeden müdahale ederek yangını kontrol altına aldı. Bu vatandaşlar iki ile beş yıl arası hapis cezası alacaklar."

Yangının maddi zararının 500 bin TL olduğunu tahmin ettiklerini belirten Oklu, sözlerine şöyle devam etti: "Uçak, helikopter, arazöz, dozer ve kepçelerin giderleri ile ağaçlandırma bedellerinin yaklaşık tazminatı 500 bin TL tutuyor. Şimdi ailenin tüm imkanları yok olacak."

Bir hafta önce ateş yakıldığını, dün yine yakıldığını bunun da kasıttan başka bir şey olamayacağını belirten Adem Oklu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünkü yangında rüzgarın da olmaması ve iyi bir organizasyonla yangına zamanında müdahale ettik. Kesin olmamakla birlikte 15 hektar orman kaybımız var. Denizli gerçekten büyük bir afetten kurtuldu. Biz Ankara'dan yardım isterken yangının 5-10 bin hektarlara ulaşabileceğini söyleyerek yardım istedik. Talebimiz doğrultusunda uçak ve helikopterler hızlı bir şekilde bölgeye intikal etti. Tüm ekipler can havliyle müdahale etti. Beş işçimiz ateşin içinde kaldı ve dumandan zehirlendi ama hemen çıkardık."
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2009 Pazartesi 23:23:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?