3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Ormanları ihmal yakıyor

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, kış ve ilkbahar dönemindeki yağışların tarım alanları için sevindirici olduğunu ancak, yağışlar sebebiyle büyüyen otların ormanlar için tehlike oluşturduğunu söyledi.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve genel müdürlüğe bağlı 5 dairenin başkanı, ülke genelindeki 15 orman bölge müdürünün katıldığı sürecek toplantı Karahayıt Pam Otel'de başladı. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci toplantı öncesi basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Orman yangını çalışmalarına katıldığı ve Milas'ın Geyik Barajı'na düşmesi sonucu 2 personelin şehit olduğu helikopter kazasında, helikopter enkazının sudan yeni çıkarıldığını belirten Osman Kahveci, "Helikopterin düşüş sebebiyle ilgili teknik çalışmalar devam ediyor. Sivil havacılık uzmanlarından rapor bekliyoruz. Helikopterin düşüş sebebini, sivil havacılık kendi içerisinde değerlendirecek" dedi. Düşen helikopterin kendi kurumlarına ait bir helikopter olmadığını ifade eden Kahveci, "Bu helikopter özel bir şirkete aitti. Helikopterin düşüş sebebiyle ilgili süreci bizden daha iyi takip ediyorlar. Bizim bu aşamada o helikopterin yerine orman yangınlarında boşluk olmaması için yeni bir helikopter geldi ve
bunu konuşlandırdık. Şu anda da bizim açımızdan bir sorun yok. İşin teknik çalışmaları devam ediyor" dedi.

Orman yangınlarının sezonunun olmadığını ancak yaz aylarıyla birlikte orman yangını sayısında da artmanın başladığını ifade eden Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, "Bu yıl bahar biraz yağışlı geçti. Bu durum bizim için ilk başta bir avantaj gibi görünse de, aslında bizim için önemli bir dezavantajın olduğu da yeni yeni görülmeye başlandı. Biz bunun böyle olduğunu tahmin ediyorduk. Yaz aylarının yağışlı geçmesiyle birlikte, kırsal alanlar ve ormana yakın yerlerde ciddi bir ot birikti. Bazı yerlerde bir metreye yakın otlar oluştu. Yaz aylarıyla birlikte bu otlar kurudu. Bu da, bu bölgelerdeki en ufak bir kıvılcımda ciddi yangınların oluşabileceği endişemizi arttırdı" dedi.

Son zamanlarda meydana gelen yangınların bir çoğunun kırsal bölgelerdeki anız ve ot yangınından kaynaklandığını ifade eden Osman Kahveci, "Bu da bizim bu sene orman yangınları açısından önemli bir dezavantaj oluşturuyor. Bunun için de ek tedbirlerimizi aldık. Ekiplerimizi ot yangınına karşı nasıl müdahale edileceği konusunda eğittik. Yeni işçi ekiplerimizi oluşturduk. Arazöz ve iş makinalarımızı buna göre konuşlandırdık. Hava araçlarımızı da kritik yerlerde konuşlandırmak suretiyle tüm tedbirlerimizi aldık" dedi.

Büyük bir yangın durumuyla karşı karşıya kalmak istemediklerini belirten Kahveci, "Her gün 15-20 orman yangınıyla karşılaşıyoruz. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Biz ne kadar tedbir alırsak alalım, sonuçta vatandaşımızın ihmali olmadan yangın da çıkmıyor. Bizim tedbirlerimizden daha çok, vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekiyor. Yangınların yüzde 90'u insanın ihmal ve dikkatsizliği yüzünden çıkıyor. Şu anda 54 yerde kamera kurduk. Bu kameralar sayesinde çıkan her dumanı en kısa sürede görüyoruz. Bu şekilde biz ekstra tedbirler aldık. Kameralar ve gözetleme kulelerimizle birlikte, Türkiye'nin ormanlarını 24 saat gözetliyoruz" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü'nün gelir-gider bütçesi, orman yangınlarıyla mücadele ve üretim-pazarlama konularının görüşüldüğü toplantı 2 gün sürecek.

iha
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 15:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?