2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Oruç tutarken su tüketimine dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nevzat Bilal, şeker, yüksek tansiyon, hipertiroid hastaları ile böbrek üstü bezi, kalp ve karaciğer yetmezliği olan hastaların oruç tutarken dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Oruç tutan kronik hastaların beslenmelerine özen göstermesi gerektiğini belirten Dr. Nevzat Bilal, özelikle su tüketiminde kronik hastalıkları olanları uyardı ve mutlaka insan vücudu için ihtiyaç olan 2-2,5 litre suyun tüketiminin yapılması gerektiğini ifade
etti. Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nevzat Bilal, karbonhidrat, protein ve yağ tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Karbonhidrat ihtiyacının karşılanmasında ekmek beslenme alışkanlığımızın vazgeçilmezidir. Ancak beyaz undan yapılan ekmek tüketimini biz sağlık açısından önermiyoruz. Çünkü sindirimi kolay olduğu için çabuk acıktırıyor. Ramazan ayında yaygın olarak tüketilen pide içinde aynı şey geçerli. Biz çok tahıllı kepek ekmeği yemeyi öneriyoruz" dedi. 

Oruç tutanlar için özellikle bol tahıllı kepek ekmeğinin oldukça faydalı olduğunu anlatan Nevzat Bilal, şöyle konuştu:"Çünkü sindirimi zor olup, geç acıktırır. Ayrıca makarna, pilav, mantı gibi yemekler garnitür olarak çok az yenilmeli, tüketimde bulgur daha çok tercih edilmelidir." 

İftarda çorba içilmesini, bol salata yenmesini, zeytinyağlı sebze tüketiminin ön planda tutulması gerektiğini belirten Bilal, sözlerine şöyle devam etti: "Kadayıf ve baklava gibi tatlı türleri yerine ölçülü bir şekilde sütlü tatlı ve meyve tercih edilmelidir. Şeker oranı fazla olan incir, üzüm, muz, kavun, karpuz gibi meyvelerin tüketimi 2-3 porsiyonu geçmemelidir. Kırmızı et yerine beyaz ete, özellikle balık etine ağırlık verilmeli, eğer kırmızı et tüketilecekse haşlama ya da ızgara yapılmalıdır.
Sağlıklı bir beslenme, 6-7 saati geçmeyen derin bir uyku ile birleştirilmelidir."

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 20:55:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?