2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Otel gibi hayvan kliniği

Denizli'de, sokak köpek ve kedileri için otel konforunda bir klinik açıldı.


Türkiye'de özellikle son dönemlerde sokak köpeklerinin itlaf edilmesi ile ilgili tartışmalar sürerken, Denizli Belediyesi tarafından sokak kedi ve köpekleri için otel konforunda bir klinik açılması dikkat çekti.

Yaklaşık 4 yıl önce yasalaşan Hayvan Koruma Kanunu'na göre belediyelerin sokak hayvanları için 'Kısırlaştır, Aşılat ve Alındığı Yere Geri Bırak Projesi' uygulaması çerçevesinde Denizli Belediyesi tarafından Sümer Mahallesi'nde Sokak Hayvanları Kliniği açıldı.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve davetlilerin katıldığı açılış töreniyle hizmete giren klinikte, 3 veteriner hekim, sokaktan toplanan kedi ve köpekleri muayene ettikten sonra kısırlaştırarak kuduz aşıları ve parazit tedavilerini yapıyor. Tedavisi yapılıp koruma altına alınan köpekler kulak numarası takılarak kayıt altına alınırken, bu hayvanlar öncelikle sahiplendirilmeye çalışılıyor. Sahiplendirilemeyen hayvanlar alındığı yere geri bırakılarak çevreden gelen diğer
köpekler için yer açılıyor. Saldırgan köpekler sokağa bırakılmazken, klinikte sokak kedileri, hasta ve yaralanan sokak hayvanları tedavi ediliyor.

Şu ana kadar 3 bin köpek ve bine yakın sokak kedisi kısırlaştırıldığını belirten Denizli Hayvanları Koruma Derneği'nden İskoç asıllı Veteriner Hekim Karen Özel, şöyle konuştu: "Ben eskiden tek başıma çalışıyordum. Şu an 3 veteriner hekimle çalışmaları sürdürüyoruz, 2 tane hayvan toplama ekibimiz var. Kuduza karşı aşılıyoruz. İç ve dış parazitler için tedavilerini yapıyoruz. Bu proje insan sağlığı için de çok önemli. Çünkü her zaman kuduz riski var. Hayvanlar iyileştikten sonra onları ya sahiplendiriyor ya da alındıkları yere geri bırakıyoruz. Bu hayvanları alındığı yere bırakmak çok önemli. Çünkü onlardan boşalan yere başka köpekler gelecek ve bakıma alınacaklar."

Türkiye'de hayvanları koruma ile ilgili kanun olmasına rağmen bunun uygulanmasının zor olduğunu belirten Karen Özen, şöyle konuştu: "Umuyorum ki, ileride bu konuda daha iyi uygulamalar olacak. İstanbul'da çok kötü hayvan barınakları var. Hayvanlara yazık oluyor. Barınaklar hayvanlar için işkence yeri gibi."
Sokak Hayvanları Kliniği'nin açılışında konuşan Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci de, sokak kedi ve köpeklerinin bir yerde karantina altına alınması veya barınaklarda tutulmasının hiçbir zaman için akılcı bir çözüm olmadığını söyledi. Denizli'de binlerce kedi veya köpeği "hayvanları koruma" adı altında veya "onları çok seviyoruz" mantığı adı altında bir yerlerde hapsetmeyi aklı ve mantığının almadığını anlatan Zeybekci, şöyle konuştu: "Denizli Belediyesi'nin bir çok konuda olduğu gibi, bu projede de örnek olduğunu belirten Zeybekci, "Denizli havzası ve il sınırları içerisinde bundan sonra tüm sahipsiz sokak hayvanlarının sahibi olduğumuzu bu projeyle gösterdik. Ayrıca, sahipli olan tüm hayvanlarımıza her türlü hizmetin verilebildiği bir ortam hazırladık."

Denizli Valisi Yavuz Erkmen de, Denizli Belediyesi'nin çok önemli bir hizmete imza attığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "5-10 yıl öncesine kadar boşlukta olan bir hizmetti. Gönüllü kuruluşlar bu işin peşinden koşturuyorlardı. Bugün gelinen nokta özellikle Türkiye açısından sevindirici. Diğer belediyelerde de görülen bir takım örnekler var. Ama bunlar genellikle küçük barınaklar ve bir bölümü küçük ameliyathanelere dönüştürülmüş ortamlar. Bu klinikte 24 saat boyunca hayvanlara hizmet verilmesi
bir ayrıcalık."

Yapılan konuşmaların ardından Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve katılımcılar kliniği gezerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

..
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2008 Cuma 16:33:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?