2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Pamukkale'de fay hatları ortaya çıkarılacak

Dünyaca ünlü turizm merkezi Pamukkale yakınlarındaki antik Hierapolis kentinde turistlerin de görebilmesi amacıyla üzeri kapanmış fay hatları ortaya çıkarılarak, camla kaplanacak. 

Pamukkale'de incelemelerde bulunan ve antik havuz çevresindeki yapıların yıkımını başlatan Denizli Valisi Hasan Canpolat, Pamukkale deyince akla travertenlerin geldiğini, ancak Hierapolis antik kentinde daha birçok gezilip görülmesi gereken yer olduğunu söyledi. Pamukkale'nin halen binlerce yıl önceki depremin izlerini taşıdığını kaydeden Canpolat, yer yer dolmuş ve üzeri kapanmış fay kırıklarını ortaya çıkartacaklarını söyledi. Vali Canpolat, "Binlerce yıl önce burada nasıl etkili bir yıkım olduğunu gözler önüne sermek için üzeri sazların birikintileriyle kaplanmış, bazı yerlerde de harabelerle kapanmış olan fay kırıklarını ortaya çıkartarak, buraların gezilip görülmesini sağlayacağız. İnsanlar travertenleri ve Hierapolis'i gezerken burada zamanında ne gibi dramatik olaylar da yaşandığını görmeliler. Antik Hierapolis kentini yerle bir eden ve zaman zaman yine yaşamakta olduğumuz deprem felaketinin izleri buralarda hala görülmekte. Binlerce yıl öncesinden bu yana fay kırığı halen mevcut ve buraları ahşap ve camla kaplayarak insanların gezi yoluna dahil edeceğiz. İnsanlar buraları gezdiklerinde o gün yaşanan ve koca bir antik kenti yerle bir eden yıkımı daha iyi anlayabilecekler" dedi.
 
İtalya'daki Pompei antik kentinin Vezüv Yanardağı'nın külleri altında kalarak yok olduğunu ve tarihte çok az şehrin bu tip doğal afetlerle yok olduğunu ifade eden Vali Canpolat, "Pompei'nin kaderi neyse, Hierapolis'in de kaderi öyle olmuş. Doğal bir afet sonucu şehir yıkılmıştır. Ancak İtalyanlar şehri ortaya çıkararak ve tanıtarak buraya önemli oranda turist çekmektedirler. Şimdiye kadar Hierapolis'te bu konu üzerinde fazla durulmamış. Şimdi biz bunu ortaya çıkaracağız. İnsanlar Hierapolis'in nasıl yerle bir olduğunu, buna neyin neden olduğunu ve şehrin neden terk edildiğini görecekler ve doğal afetlerin nasıl bir yıkıma sebep olduğunu buradaki fay kırıklarını ve verdiği tahribatı gördükçe anlama imkanı bulacaklar" diye konuştu. 

Hierapolis'te yüzlerce yıl önce yıkıma sebep olan ve neredeyse antik medeniyeti ikiye bölen fay kırığı yer yer bir metre genişliğe ulaşıyor. Bu kırıklardan gaz çıkışı ve termal su çıkışı sürüyor.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 17:47:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?