2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Pamukkale'de son yapılarda yıkılıyor

Pamukkale'de, termal havuzun etrafındaki son yapıların yıkımına başlandı.

Dünya turizminin önemli merkezlerinden biri olan Pamukkale'de, 20 yıl önce yapılan restoran binası ile ısıtma ve enerji sistemlerinin olduğu bölümün yıkımına başlandı.

Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 15 yıl önce alınan yıkım kararının ardından Pamukkale'deki otel ve diğer binalar zaman içerisinde tek tek yıkılmıştı. Koruma Kurulu'nun kararı çerçevesinde Pamukkale'de turistlerin en çok ziyaret ettiği antik havuzun çevresindeki yapıların yıkımı da başladı. Yıllardır yıkılması gündeme gelen Pamukkale'de bulunan antik havuz çevresindeki yapıların yıkımına geçen Şubat ayında Denizli eski Valisi Hasan Canpolat zamanında başlandı. Restoran binası ile ısıtma ve enerji sistemlerinin olduğu bölümün yıkımına turistlerin en az olduğu mevsime girildiği için yeniden başlandı. Özellikle yabancı turistlerin ilgi gösterdiği dört mevsim rahatlıkla girilip yüzülebilen antik havuzun kenarındaki yapının yıkımı titizlikle sürdürülüyor. Çevreye bir zarar verilmemesi için çatısından sökülmeye başlanan binada tüm parçalar tek tek elle sökülüyor.

Denizli Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, turistlerin Pamukkale'ye en az geldiği mevsim olduğu için geçen şubat ayında başlayan yıkıma devam ettiklerini söyledi. Eski restoranın bulunduğu bölümün yıkımına başlandığını daha sonra kuzey ve güney kapılarında bulunan uzay çatılarının yıkımına geçileceğini belirten Oklu, "Denizli İl Özel İdaresi, Mimarlar Odası ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı'nın hazırladığı üç proje Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderilecek. Koruma kurulunun seçeceği proje burada uygulanacak" dedi.

Adem Oklu, projenin uygulanmasının ardından şu an turistlere hizmet veren büfe ve resepsiyonun olduğu yapıların da yıkılacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 12:28:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
turist rehberi IP: 88.246.166.xxx Tarih : 16.12.2008 21:07:24

umarım yerine koyacagınız yapılar daha once yapılan ahsap barakalardan ıyı olur.tuvaletlerde ınsanlar delıkten gorunuyordu ahsaplar kuruyunca acılmıstı araları.aman yuksek anıtlar kurulu ve unıversıteye bır sey bırakmayın oncekı projelerı ıcler acısaıydı.turıst ıcın oturacak yer yapın karda kısda sıcakta yazda.denızlılıler uyanın uyanın.pamukkale projeleri ile denizliye bir sey kazandırılmıyor.yolca gelıp gıdıyoruz eskıden pamakkale merkezdi.sımdı.... ne dersenız deyın.