2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

PAÜ'de ilk parkinson cerrahisi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi, Nöroşirürji Anabilim Dalı, Fonksiyonel Cerrahi Ünitesi, epilepsi ve ağrı cerrahisi uygulamalarına, hareket bozukluğu cerrahisini ekleyerek ilk Parkinson cerrahisini başarıyla gerçekleştirdi.

PAÜ Tıp Fakültesi'nde ameliyat edilen 32 yaşındaki Serkan Güney isimli Parkinson hastasının beyninin her iki tarafına derin beyin stimulatörü yerleştirildi ve hastalık bulguları kontrol altına alındı. Ameliyatı gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Feridun Acar, bu cerrahi uygulamanın, ilaç tedavisine dirençli ve ilaç tedavisi yan etkilerinin günlük aktiviteyi kısıtladığı Parkinson hastalığı, esansiyel tremor ve distoni hastalarında uygulandığını ifade etti. Bu yöntemle, beyin dokusuna zarar vermeden, hastalığın
bulgularına göre beyin içinde değişik merkezlere elektrotlar konarak, ayarlanabilir elektrik akımı verildiği ve hastalık bulgularının kontrol altına alındığı kaydedildi. Hastalara, cerrahi öncesi beyin cerrahisi, nöroloji ve psikiyatri bölümlerinde değerlendirilerek konsey kararı ile cerrahi endikasyon konulduğu, ciddi bir altyapı gerektiren bu uygulamanın, Türkiye'de sadece 7 merkezde gerçekleştirildiği belirtildi.
PAÜ Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tuncer Süzer; bu uygulamanın, bölge halkı için büyük bir kazanım olduğunu ve üniversite içinde birçok akademik çalışmanın yolunu açacağını ifade etti.

..
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 14:02:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?