3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

PAÜ'den tohum geliştirme laboratuvarı

PAÜ HİBRİT TOHUM GELİŞTİRİLMESİ İÇİN DOKU VE KÜLTÜR ODASI KURUYOR

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), kaybolmakta olan bitkisel gen kaynaklarının korunabilmesi için gerekli teknolojilerin geliştirilmesine ev sahipliği yapacak.

Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi bu kapsamda, hibrit tohum geliştirilebilmesi için gerekli sera, araştırma laboratuvarı ve doku kültür odası kuruyor. Proje ile Denizli ve Türkiye için ekonomik ve kültürel öneme sahip bitki türlerinin modern teknolojilerle toplanmasına, karakterize edilmesine, korunmasına, çoğaltılmasına ve ıslah edilmesine imkan sağlanacağı belirtildi. Proje kapsamında klasik ve modern bitkisel yetiştiricilik, hızlı çoğaltma, genetik ve moleküler karakterizasyon, ıslah, hastalık testleri, gen kaynağı, bitki embriyolojisi ve morfojenezi, fitoremediyasyon koruma gibi yöntemlerin uygulanabileceği belirtildi.

Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, Türkiye'de benzer çalışmaları sürdürecek olan Pamukkale Üniversitesi bünyesindeki laboratuar ve seranın, ulusal ve uluslararası alanda pek çok projenin geliştirilmesinde kilit rol oynayacağını, diğer merkezlerle ve araştırma kurumları ile ortaklıklar ve ağlar kurarak işbirliği kurulması ve büyük ölçekte sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacağını söyledi. Klasik ve biyoteknolojik yöntemlerle üstün verim ve kalite özelliklerine sahip, biyotik ve abiyotik streslere dayanım özellikleri kazandırılmış standart ve F1 hibrit sebze çeşitlerinin üretiminin gerçekleştirilebileceğini ifade eden Toprak, "Sebze türlerinde tohumluk olarak üretilen ebeveynlerde ve F1 hibritlerinde ismine doğruluk testlerinin klasik ve moleküler yöntemlerle yapılabilmesine bu laboratuar olanak sağlayacak. Tohumla veya klonal olarak üretilen meyve çeşitlerinde anaçların, aşı kalemi kaynaklarının ve fidanların genetik saflıklarının moleküler yöntemlerle test edilmesi de kurulacak bu laboratuarda yapılabilecek. Sebze, meyve, tahıllar, endüstriyel bitkiler, tuzcul bitkiler, sucul bitkiler başta olmak üzere, ormancılık ve ekolojik denge korunumu için gerekli bitkilerde yüksek verim ve kalite özellikleri bulunan materyallerin seleksiyonu, fenotipik özelliklerinin belirlenmesi ve genetik çeşitliliklerinin saptanması yanı sıra üstün genetik özelliklere sahip bitkisel gen kaynaklarının korunmaları da laboratuar sayesinde gerçekleştirilebilecek" dedi.

PAÜ HİBRİT TOHUM GELİŞTİRİLMESİ İÇİN DOKU VE KÜLTÜR ODASI KURUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2010 Salı 12:14:04
Güncelleme :2 Şubat 2010 Salı 16:06:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?