5
Mayıs
2024
Pazar
DENİZLİ

Ramazan'da sindirim sorununa dikkat

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Diyetisyeni Mustafa Yıldız, bilinçsiz beslenme nedeniyle Ramazan ayında sindirim sistemi şikayetlerinin arttığını söyledi. 

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek hakkında açıklamalarda bulunan Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Mustafa Yıldız, "Ramazan ayında sindirim sistemimizin rahatlaması, kendimizi daha hafif ve sağlıklı hissetmemiz gerekirken, bir çok vatandaşımız kilo alarak sindirim sistemi şikayetleriyle karşılaşmaktadır. 

Bunların birinci nedeni, hızlı ve gereğinden çok beslenmektir" dedi. İftar sofralarının günümüzde çok abartılı hazırlanmadığını, özellikle davetlerde ardı arkası kesilmeyen ikramlar karşısında karaciğer, kalp ve sindirim sisteminin ne yapacağını şaşırdığını belirten Yıldız, "Bu dengesiz beslenme sürecinden sonra; hazımsızlık çekip maden suyu ve anti asit ilaçlardan medet umanlara, hemen uykusu gelip uyuyanlara, tansiyonu yükselip hastaneye başvuranlara sıklıkla rastlanmaktadır. Ramazan ayı bizim için sıhhat bulma ayı değil sıhhat kaybetme ayına dönüşmektedir. Oysa dinimizde bu kadar çok beslenmenin israf sayıldığı belirtilmekte, Peygamber Efendimiz' in sadece 1 ya da 2 hurma ile orucu tamamladığı belirtilmektedir" diye konuştu. 

Ramazan ayında yemeklerin yavaş ve iyice çiğnenerek yenmesi gerektiğini belirten Mustafa Yıldız, "İftarda ilk önce bir kase çorba içilmeli, yaklaşık 10 dakika sonra yemeğe devam edilmelidir. Yemekler hazırlanırken kızartılmamalı ve kavrulmamalıdır. İftarda mutlaka bir sebze yemeği ve salata olmalı, tatlı olarak süt tatlıları tercih edilmelidir.


 Kansızlığı önlemek için çay, yemekten en az 45 dakika sonra içilmelidir. İftarda hafif bir doygunluk hissedildiği zaman yemek yenilmemeli ve sofradan kalkılmalıdır. Yemekten sonra çok ağır ikramlar hazırlanmamalı ve sadece bir meyve tabağı sunulmalıdır. Yemeklerle birlikte kola, gazoz gibi gazlı içecekler tüketilmemelidir. Sahurda hafif yağsız ve tuzsuz besinler tercih edilmelidir. Peynir ve haşlanmış yumurta, uzun süre doygunluk sağladığı için tercih edilmelidir. Sahurda yemek yenildikten hemen sonra yatmamalı, en az yarım saat beklenilmelidir. Özellikle yüksek kolesterol sorunu olan hastalar, doymuş yağ içeren besinleri tüketmemelidir" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 12:52:01
Güncelleme :22 Eylül 2006 Cuma 13:09:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?