3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Sanayici karamsar çıktı

Denizli Sanayi Odası (DSO) tarafından her yıl yapılan genel görünüm anketinin bu yıl ki sonuçları açıklandı. Sanayicilerin 2009 yılında ekonomik krizin sürmesini bekledikleri ortaya çıktı.

DSO tarafından yapılan 'Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi 2009' anketi, yönetim kurulu başkanı Müjdat Keçeci tarafından açıklandı. Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Keçeci, geçen yıl istihdamın büyük yara aldığını, 2009 yılından da sanayicilerin ümitli olmadığını ifade etti.

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, krizin ne zaman biteceği yönünde kendilerine de çok soru geldiğini belirterek, "Ankette ağırlıklı olarak cevap verenler, 2009'da krizin devam edeceğini, 2010 yılında ancak düzelme olabileceğini söylüyor. Bu konuda en umutlu cevap veren sektör tekstil ve konfeksiyon sektörü" dedi.

Anket sonucuna göre, Denizlili sanayicilerin yatırımı düşünmediğini belirten Keçeci, şunları söyledi: "Sanayiciler, sadece kendi işini yükseltmek, modernizasyon, iş geliştirme veya işin hızlı alınmasıyla ilgili işler yapmayı düşünüyor. Yatırım yapmayı düşünenler de yurt dışında yatırım yapmayı düşünüyor. Bunun sebebi de enerji, işçi maliyeti ve diğer maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Bunlar 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın Denizli'ye getirdiği handikaplardan kaynaklanıyor."

SİYASET SEÇİM HAVASINA GİRDİ EKONOMİ UNUTULDU
Mahalli seçimlerin sanayici için şanssız bir döneme denk geldiğini belirten Müjdat Keçeci, sözlerine şöyle devam etti: "Sanayiciler olarak siyasetin ekonominin önüne geçmesinden son derece rahatsızız. Son zamanlarda özellikle mahalli seçimlerin genel seçim havasına girmesi ve politikanın tamamen seçime odaklanması sebebiyle ekonomik kurulun ve ekonomik kurula üye bakanlıkların etkin ekonomik tedbirler almadığı, alamadığı veya alma şansının seçim sonrasına ertelediğini görmekteyiz. Sanayinin ve sanayicinin beklentisi artık seçim sonrasına kaldı. İnşallah seçim sonrasına kadar kritik olaylar olmaz diye ümit ediyoruz."

ANKET SONUÇLARI
DSO tarafından düzenlenen 214 sanayicinin katıldığı ankette, istihdamda yüzde 15, üretim ve iç satışlarda yüzde 42, yeni siparişlerde de yüzde 43 düşüş olduğu ortaya çıktı. Ankete katılan sanayicilerin yüzde 60'ı kar marjının azaldığını, yüzde 10'u zarar ettiğini söylerken, her iki DSO üyesinden birinin finansman sorunu yaşadığı belirtildi. Sanayicilerin yüzde 54'ü yeni yatırım yapmadığını belirtirken, yüzde 23'ü var olan işi dışında farklı bir iş koluna yatırım yapmayı düşündüğünü söyledi.

Denizlili sanayiciler 2009 yılında ÜFE'nin yüzde 9.95, TÜFE'nin yüzde 10.30, doların 1.69.8, Euro'nun 2.23, paritenin 1.3151, Merkez Bankası gecelik faizinin de yüzde 14.40 olacağı yönünde tahminlerde bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 12:36:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?