2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

'Sarı Şebboy' operasyonu

Balıkesir polisinin 7 kentte düzenlediği "Sarı Şebboy" adlı sahte içki operasyonunda gözaltına alınan, aralarında Alkollü İçecekler ve İthalatçıları ve Dağıtıcıları Dernek Başkanı ve bir yöneticisinin de bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. 

Edinilen bilgiye göre, Ankara'daki Alkollü İçecekler İthalatçıları ve Dağıtıcıları Derneği (AİİDD) Başkanı Osman Ü. ile yönetim kurulu üyesi olan ortağı Cem T. ve eşi Havva T.'nin ele başı olduğu ileri sürülen sahte içki şebekesi, 7 aylık operasyon sonucu çökertildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı ve polisiyle koordineli olarak yürüttüğü operasyon Ankara, İzmir, Denizli, İstanbul, Antalya ve Mersin illerini de kapsadı. Haklarında adli işlem başlatılan 42 kişiden 27'si savcılık izniyle gözaltına alındı. Operasyonda, 40 adet araca mahkeme kararıyla el konuldu. 4 ayrı kentte yapılan aramalarda, 30 bin 245 adet sahte votka, 32 bin 139 adet sahte viski, 23 bin 180 adet sahte bira, 7 bin 152 adet boş viski şişesi, 190 bin adet sahte içki bandrolü, 100 bin adet viski karton ambalajı, 1 milyon 79 bin adet sahte şişe etiketi, 16 ton tanklar içerisinde üretilmiş sahte viski, 10 ton tanklar içinde üretilmiş sahte votka, 26 ton sahte içki yapımında kullanılan etil alkol, 10 ton sahte içki yapımında kullanılan arındırılmış su, 1 adet bandrol basma makinesi, 1 adet etiket basma makinesi, 1 adet kapak monte makinesi, 1 adet şişe dolum makinesi, 1 adet şişe kapaklama bilye makinesi, 2 adet palet taşıyıcı, 25 kilogram toz aroma, 60 kilogram sıvı aroma, 1 adet 7.65 mm çapında ruhsatsız tabanca ve 6 adet mermisi, bir içimlik esrar maddesi ele geçirildi.

OPERASYONUN MALİ BOYUTU MİLYONLARCA YTL 

Gözaltına alınan şüphelilerin tüm mal varlıklarıyla hesaplarına tedbir konuldu. Osman Ü., Cem T. ve eşinin liderliğindeki şebekenin yurt dışından içki ithal edip, Gelirler Genel Müdürlüğü'nden gerçek bandrol alırken, beyan ettiği sayının çok daha altında ithalat gerçekleştirdiği, on binlerce gerçek bandrolü ise yurt içinde ürettiği sahte içkilerde kullanarak çok büyük miktarlarda haksız kazanç elde ettikleri vurgulandı. Maliye Bakanlığı müfettişlerinin Gelirler Genel Müdürlüğü ile alkollü içkilerle ilgili denetleyici kurul olan Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ile ilgili detaylı soruşturma başlattığı öğrenildi. 

Operasyon sürecinde Balıkesir'de takibe alındıklarını fark edip imalathaneyi Denizli'ye taşıdıkları, üretimi Denizli'de, pazarlamayı İzmir'de, hammadde teminini İstanbul'da gerçekleştirdiği tespit edilen zanlılar, adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin adliyedeki sorgulamaları sürüyor. 

Bu arada, emniyet yetkilileri, tüm piyasadaki K.Ç. marka viski ve votka ile K.P. marka bira olmak üzere yüz binlerce sahte içkinin toplatılmasıyla ilgili işlemlerin sürdüğünü, şebekenin bu yolla elde ettiği haksız kazançla ilgili maddi boyutun ise milyonlarca YTL olduğunu belirtti. 

Öte yandan, gözaltına alınan Dernek Başkanı Osman Ü.'nün bugüne kadar yaptığı açıklamalarda ithal içkideki Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) yüksekliğinden şikayet edip, ülkedeki kaçak ve sahte içki işinin ciddi boyutlara ulaştığını ve bunun önlenmesiyle vergideki büyük kaybın da engellenmiş olacağını söyleşmişti. Osman Ü.'nün daha önceki basın açıklamalarında da söylediği gibi gözaltındaki ifadesinde yine ÖTV'nin yüksek olmasından şikayet ettiği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2008 Cumartesi 14:06:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şükrü dursun IP: 88.230.74.xxx Tarih : 8.04.2008 00:50:43

bu operasyon her şeyi bitirdimi sanki yine sahte içki yapan yapıyor.burası türkiye burada herşeyin ama her şeyin sahtesi yapılır.adamın bile