2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Sarıkamış şehitleri anıldı

DENİZLİ'DE SARIKAMIŞ KAR ŞEHİTLERİ ANILDI

Denizli Belediyesi, tek kurşun atmadan soğukta donarak ölen 90 bin Sarıkamış şehidi anısına anma gecesi düzenledi.

EGS Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki anma gecesine Denizli Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve eşi Ayşen Zeybekci, başkan yardımcıları Mahmud Güngör, Şamil Çınar ile çok sayıda vatandaş katıldı. Dünyaca ünlü bilim adamı Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, 1914-1915 Sarıkamış Muharebesi ve sonuçları konulu konferans verdi. Sarıkamış Muharebesi'nde şehit olanların cenazelerinin kar kalkıncaya kadar 4 ay boyunca defin edilemediğini ifade eden Prof.

Dr. Sönmez, "Karlar eridiğinde muharebenin ne kadar vahim ve büyük bir dram olduğu ortaya çıktı. Şehitlerimizin toplanması 4 ay sürdü. Dikkat edildiğinde şehitlerimizin ayaklarında ayakkabılarının olmadığı görülür. Çünkü Samsun'dan yürüyerek gelirken ayakkabıları kullanılamaz hale geldi. Sarıkamış Muharebesi, Çanakkale Savaşı'nın başarıya ulaşmasında da önemli rol oynamıştır. Buradaki mücadele nedeniyle Çanakkale'de daha da kötü bir sonucun önüne geçilmiştir. Sarıkamış'ın çocuklarımıza ve yeni nesile

öğretilmesi gerekir. Biz Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak 2003 yılında bugüne anma günleri ve çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. İnşallah böyle bir tarihi ülkemiz tekrar yaşamaz" dedi.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci de Sarıkamış Muharebesi'nin tarihte ayrı bir önemi olduğunu belirterek, "Şehitlerimizin, çocuklar ve gençlerimizce bilinmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. İncilipınar Parkı'nda şehitler anıtımız var. Burada ülkemizin tarihsel süreci boyunca şehit düşen Denizlililer'in anıtları yer alıyor. Özgürce yaşadığımız bu topraklar için kimler şehit olmuş ve bu özgürlüğü kimlere borçluyuz bilmeliyiz. Allah hepsinin mekanını cennet etsin" dedi.

Öte yandan, Denizli Belediyesi Sarıkamış Destanı'nı yeni nesillerin öğrenmesi ve tarihte yaşananların hafızalarda canlanması için Davet adlı tiyatro oyununu Denizlililerle buluşturdu. 18 Mart Üniversitesi öğrencilerinin sunduğu oyun büyük beğeni alarak uzun süre ayakta alkışlandı.

DENİZLİ'DE SARIKAMIŞ KAR ŞEHİTLERİ ANILDI
İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2010 Pazartesi 16:01:05
Güncelleme :27 Aralık 2010 Pazartesi 18:52:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?