5
Mayıs
2024
Pazar
DENİZLİ

Şaşılık için tedavi merkezi

Denizli Devlet Hastanesi'nde (DDH) Şaşılık, Göz Tembelliği Teşhis ve Tedavi Merkezi kuruldu. 

Okul öncesi dönemde göz kontrolü yapılmayan çocukların ileriki dönemlerde tedavisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşabileceklerini belirten Uzm. Dr. Barış Başkan, "Özellikle göz tembelliğinin çocukluk yaşlarında tespit edilmesi gerekir. Çünkü göz tembelliğinin 9 yaşından sonra hiçbir tedavisi yapılamamaktadır. Bu nedenle de erken teşhis büyük önem taşıyor. Şaşılık yani göz kayması da aynı şekilde. Ne kadar erken teşhis ve tedavi edilirse, başarı oranı o derece artar. 

Bu hastalıklar genellikle çocukların okula veya okumaya başlamalarından sonra öğretmenleri tarafından fark edilir. Tabii o zaman da tedavi konusu oldukça gecikmiş olur" dedi. Bebek yaşlarda hiçbir belirti görülmese bile düzenli olarak göz kontrollerinin yaptırılması gerektiğini kaydeden Dr. Başkan, "Her bebeğin göz muayenesinin aksatılmaması gerekir. Bebekler hastalık belirtilerini ifade edemezler ve bebeklerin göz hastalığı aileleri tarafından da fark edilemeyebilir. Bundan dolayı bebeklerin 1 yaşından itibaren 2, 4 ve 6 yaşlarında düzenli olarak göz doktoruna götürülerek kontrollerinin yaptırılması gerekir" diye konuştu. 

DDH'ye bir süre önce alınan sinoptofor cihazıyla birlikte kurulan Şaşılık Göz Tembelliği Teşhis Tedavi Merkezi'nde göz tembelliğinin ve kayma derecesinin ölçülebildiğini belirten Uzm. Dr. Başkan, "Ege Bölgesi'nde bu cihaz yalnızca İzmir'de üniversite hastanelerinde bulunuyor. Artık kontroller için dışarıya sevk kaldırıldı. Hastanemize bu cihazın alınması sayesinde özellikle göz tembelliği olan çocukların sürekli kontrol ve takipleri de sağlanmaktadır. Böylelikle çocuklarda gelecek için tedavisi mümkün olmayan sonuçlar engellenmiş olmaktadır. Tabii ailelerin bu konuda duyarlı olması ve çocuklarını düzenli olarak kontrole götürmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu. 

Teşhis ve tedavi merkezimizde 15 yaşına kadar göz egzersizi de yapıldığını belirten Uzm. Dr. Başkan, "Erken dönemde yapılmaya başlanan bu egzersizle ve farklı tedavi yöntemleriyle birlikte görme oranı oldukça yükselmektedir" ifadesinde bulundu.
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 17:14:25
Güncelleme :27 Mayıs 2006 Cumartesi 12:17:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?