2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Sıcaklarda ne yediğinize dikkat edin!

Hava sıcaklığındaki artışın, nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili olacağı, gerekli önlem alınmadığı takdirde insan sağlığının olumsuz etkilenebileceği belirtildi.


Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, yaptığı yazılı açıklamada,
özellikle çocuklar, yaşlılar, tansiyon, şeker, kalp, akciğer ve değişik deri hastalığı olan kişilerin artan sıcaklar ve güneş ışığının zararlı etkilerinden kendilerini daha fazla korumaları gerektiğini söyledi. Yaz mevsiminin gelmesi ve sıcakların artmasıyla birlikte başta çocuklar, yaşlılar ve hamileler olmak üzere herkesin farklı bir beslenme şeklini benimsemesi gerektiğini belirten Dr.Erdoğan Taş, "Kronik hastalıkları olanlar, yaz aylarında sağlık kontrollerine daha fazla dikkat etmelidir. Şeker
hastaları ise zaten çok terledikleri için daha fazla sıvı almaları ve bu sıcak havalarda kullanmaları gereken ilaçları ve yapmaları gereken diyetleri için hekimlere müracaat etmeli, tansiyon ve şeker hastaları ölçümlerini daha sık yaptırmalıdırlar" dedi.
Yaz sıcaklarından korunabilmek için enerji ve vitamin deposu olan karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyvelerinin bol bol tüketilmesi gerektiğini ifade eden Taş, şöyle konuştu: "Yaz aylarında tüketilen yağlı ve hamurlu yiyecekler, aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve tansiyona neden olur. Bu nedenle özellikle sıcakların fazla olduğu yaz aylarında hamurlu, yağlı yiyeceklerden şiddetle kaçınılması gerekmektedir."

Sıcağa maruz kalan ve fenalaşan hastaların derhal serin yere alınması, sıkı kıyafetlerin gevşetilmesi, aşırı giyinilmişse kıyafetlerin azaltılması, ağızdan sıvı verilmesi, vücut ısısını düşürecek şekilde pansuman yapılması, evde ise ılık duş yaptırılması gerektiğini belirten Erdoğan Taş, "Bu tedbirlere rağmen ateş bulantı baş dönmesi olur ve devam ederse mutlaka hastaneye müracaat edilmeli. Sıcaklardan korunmak için sulu ve hafif gıda alınmalı,

..
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 13:01:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?