5
Mayıs
2024
Pazar
DENİZLİ

Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baturalp Abduşoğlu, sigaraya bağlı olarak gelişen kanser ve KOAH gibi akciğer hastalıklarının sağlık sistemi için önemli parasal yük oluşturduğunu belirterek, yılda hasta başına minimum bin 500 Euro sağlık gideri yapıldığını söyledi.
 
"Dünya Sigarayı Bırakma Günü" etkinlikleri sebebiyle açıklama yapan Dr. Abduşoğlu, "İstatistiklere göre sigara içenlerin yüzde 70'i sigarayı bırakmak istemektedir. Bunların sadece 3'te biri her yıl sigarayı bırakmaya teşebbüs etmekte, bunlarında ancak yüzde 5 veya 6'sı uzun süreli başarılı olabilmektedir. Nikotinin bağımlılık yapıcı etkisinden dolayı önemli oranda psikolojik bağımlılık gelişmektedir. Bu verilerden de anlaşılacağı gibi, sigara bırakma süreci, üzerinde önemle durulması ve ciddiye alınması gereken bir konu" dedi.

Denizli Devlet Hastanesi'nde sigara bırakma polikliniğinde 1 yılda yaklaşık 500 hastanın tedavi gördüğünü belirten Dr. Abduşoğlu, "Ayrıca yeni alınan cihazlarla nefeste karbon monoksit ölçümü, akciğer yaşını ölçen cihazlarda alım aşamasındadır. Bu cihazlarla da hastalarımızın mevcut durumu ve takibi daha titizlikle yapılacak. Şu an da hastanemizin sigara bırakma polikliniğinde aşamalı bir süreçle sistemli bir program oturtulmuştur. Bu süreçte, hastayı ilk olarak kişisel ve psikolojik olarak değerlendiriyor, daha sonra hastalara sigarayı bırakmakla neler kazanabilecekleri konusunda tavsiyelerde ve telkinlerde bulunuyoruz" diye konuştu.
 
Sigarayı bırakmakta başarılı olanlara ilaç ve psikolojik destek sağlayarak kalıcı başarı sağladıklarını belirten Dr. Abduşoğlu, hastanın bu süreçteki tek başına mücadelesi kadar çevre, aile, arkadaş, ve psikolog desteği de başarının kalıcı olmasında oldukça önemli rol oynadığını söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2006 Salı 18:29:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?