3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Sigarayı Bıraktırma Polikliniği açıldı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi'nde, Sigarayı Bıraktırma Polikliniği açıldı.

PAÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fatma Evyapan, sanıldığının aksine, sigaranın sadece alım yolu olan ağız, yutak boğaz, gırtlak ve akciğerleri hastalandırmakla kalmadığını, böbrekler, mesane gibi organları da etkilediğini söyledi.

Sigaranın günümüzde bilinen en iyi kanser nedeni olduğunu anlatan Evyapan, şöyle konuştu: "Akciğer kanseri başta olmak üzere baş boyun kanserleri, mide, mesane kanserine de neden olmaktadır." Önemli bir sağlık sorunu olan ve en önemli ölüm sebebi hastalıklar arasında altıncı sırada yer alan kronik obstrüktif akciğer hastalığının da en başta gelen sebebinin sigara içmek olduğunu belirten Prof.Dr. Fatma Evyapan, 10 yıl içerisinde bu kronik hastalığın ölüm nedenleri arasında dördüncü sıraya yükseleceğinin düşünüldüğünü ifade etti.

Çevresel tütün dumanının en ağır etkilerini çocuklar üzerinde gösterdiğini, annenin sigara içmesinin bebeğinin ölüm riskini artırdığını anlatan Evyapan, sözlerine şöyle devam etti: "Bebekler daha anne karnındayken etkilenmeye başlamaktadır. Annelerin hamilelikleri sırasında sigarayı bırakmaları, doğacak çocuklarda ölüm oranını yüzde 20 azaltacaktır. Ayrıca annesi hamilelikte sigara içen bebekler daha küçük akciğerlere ve daha düşük solunum fonksiyonlarına sahip olarak doğar. Astım, alt solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara yakalanma ihtimali daha yüksektir. İleride daha fazla sigara içme eğilimi göstermektedir. Ayrıca pasif sigara içen çocuklarda kulak burun boğaz sorunları, orta kulak iltihabı daha sık görülmektedir."

Günümüzde sigaranın neden olduğu sağlık harcamalarının yaklaşık 40 milyar liraya ulaşabildiğini anlatan Evyapan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm bunlar sigarayı bırakmanın ne kadar kazançlı olacağını göstermeye yeterli. Bu nedenle hükümetler sigara karşıtı kampanyalarını daha da ötesi kanunlarını hızla uygulamaya geçirmişlerdir."

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde Sigarayı Bırakma Polikliniği kurulduğunu belirten Prof.Dr. Evyapan, Göğüs Hastalıkları Bölümü'nde hasta almaya başlayan birimin hedefinin tüm hastalara sigarayı bıraktırmak olduğunu sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 18:52:42
Güncelleme :19 Şubat 2009 Perşembe 19:01:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?