2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Şimşek, işadamlarını uyardı

Denizli'ye incelemeler ve temaslar için gelen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dünyanın büyük bir küresel krizle karşı karşıya olduğunu belirterek işadamlarını uyardı.

Şimşek, “Küresel ekonomi çok zor bir dönemden geçiyor. Ben size bütün samimiyetimle söyleyeyim şartlar zorlaşabilir bu noktadan sonra. Bunun yansımaları giderek dalga dalga geliyor. Biz, Türkiye’nin bundan en az etkilenmesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Bakan Şimşek, polisevinde, ildeki yerel idareciler ve çeşitli meslek örgütü temsilcilerinin Denizli ekonomisi hakkındaki sunumunu izledi. Basına kapalı olarak yapılan toplantı sonrası Şimşek, ‘Türkiye: Yeni Program’ konulu bir sunum yaptı. Bakan Şimşek sunumunda, teşvik sistemini gözden geçirdiklerini, yeni dönemde bölgesel teşvikin kademeli olması gerektiğini belirtti. Teşviklerde o ilin gelişmişlik seviyesiyle belli sektörlerde yoğunlaşmasını da dikkate almak gerektiğini vurgulayan Şikşek “Belki kümelenme stratejisi çerçevesinde ikisini birleştirmek lazım. Şu anda onun üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Teşvik sisteminin esnek olması gerektiğini kaydeden Şimşek, belli ölçekteki yatırımlara nerede olursa olsun teşvik verilmesi gerektiğini söyledi. Şimşek, “Adam gelecek, bir milyar dolarlık yatırım yapacak. Yerli veya yabancı, kaçırmamak için ona bir paket sunmak lazım. Onu da düşünüyoruz. Şu anda sanayi envanteri çıkarıyoruz. Bu çerçevede teşviki yeniden yapılandıracağız” diye konuştu. Küresel ekonominin çok zor bir dönemden geçtiğini belirten Şimşek şunları söyledi:

“Ben size bütün samimiyetimle söyleyeyim, şartlar zorlaşabilir bu noktadan sonra. Çünkü dünya büyük bir krizle karşı karşıya. Bir yandan enerji fiyatlarının yükselmesi, bir yandan gıda krizi, bir yandan da kredi krizi var. Bütün bunları topladığınız zaman dünya ekonomisi yavaşlıyor. Bakın bu yılın ikinci çeyreğinde Avrupa küçülüyor. Amerika da küçülecektir. Dünyada hakikaten bir yavaşlama var. Önemli bir kredi krizi var. Bunun yansımaları dalga dalga geliyor. Biz, Türkiye’nin bundan en az etkilenmesi için elimizden geleni yapıyoruz.”


Türkiye’nin birçok yapısal sorunu bulunduğunu, ancak bunlardan en önemlisinin tasarruf açığı olduğunu ifade eden Şimşek, bunun kendini yüksek cari açık ve yüksek faiz olarak gösterdiğini söyledi. Cari açık sorunun temelinde enerji ithalatı olduğunu, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlığını azaltmak için özel sektörün önünü açan yasal düzenlemeler yaptıklarını belirten Şimşek, yasal düzenlemelerin tamamlandığını, bu konuda hareketlenmenin başladığını, 3- 5 yıllık vadede enerji yatırımlarının meyvelerini vereceğini kaydetti. Hükümetin faiz ve kur konusunda bir politikası olmasının mümkün olmadığını, ülkeye sermaye giriş çıkışının serbest olduğunu, Merkez Bankası’nın da faizleri piyasa koşullarına göre belirlediğini vurgulayan Şimşek, “Fiiliyatta düşük kur var, çünkü ülkeye para giriyor. Yüksek faiz var, çünkü ülkenin riski yüksek. Borçlanması hala yüksek, sosyal güvenlik açığı yüksek, arada sırada siyasi kazalar oluyor” dedi.

Sosyal güvenlik sistemi açıklarının sürdürülemez olduğunu, bu nedenle bu alanda bir reform yapıldığını söyleyen Şimşek, “Bu konuyu kökten çözdük diyemem, ancak orta ve uzun vadede kamu sektörünün tasarruflarını artıracak çok önemli adım attık. Daha da atmamız gereken adımlar var. Çok eleştirilmekle birlikte iddia edildiği gibi çok da radikal bir düzenleme değil. Avrupa’nın en yüksek aylık bağlama oranlarından birisi Türkiye’de” dedi.

Şimşek, Türkiye ekonomisi için ülkenin rekabet gücünün artırılmasının hayati öneme sahip olduğunu, bu nedenle istihdam üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması, kayıt dışılığın azaltılması, kalifiye eleman yetiştirilmesi programı ve Ar- Ge gibi konularda da düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Yatırımların yurt dışına yapılmasıyla ilgili olarak Şimşek, sermayenin serbest olduğunu söyleyerek, “Sermaye serbesttir. Biz isteriz ki bütün yatırımlar burada olsun. Dünyadan da bize yatırımlar geliyor, Türkiye de başka yerlere yatırım yapıyor. Müteşebbis nerede kar imkanları ve neyi karlı bulursa onu yapar” diye konuştu.

Şimşek, enflasyon konusunda Türkiye’nin dünya ortalamalarına göre daha kötü durumda olmadığını, dünya ortalamasının geçen yıla göre iki kat artmasına rağmen Türkiye’nin yüksek enflasyon sıralamasında daha iyi bir noktaya geldiğini açıkladı.

Denizlili sanayiciler basına kapalı düzenlenen toplantıda taleplerini Şimşek'e iletti. Ancak Şimşek'ten kısa vadeli çözüm bekleyen işadamları umduklarını bulamadı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 12:29:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?