2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Soba gazı en çok hamileleri vuruyor

KARBONMONOKSİT GAZI EN ÇOK HAMİLE, SİGARA İÇENLER VE KALP HASTALARINI ETKİLİYOR

Sobadan çıkan karbonmonoksit gazının en çok hamile, kalp hastaları ve sigara içenleri etkilediği belirtildi.

Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, kış aylarında artan soba gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Sobadan sızan gaza bağlı zehirlenmeler ile her yıl binlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirten Acımış, kokusuz ve renksiz olan bu gazın etkisinin bazen fark edilemeyeceğini, bu zehirlenmenin hafif baş ağrısından, komaya, felce ve ölüme kadar giden ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Kömüre bağlı zehirlenmelerin genelde kişileri uykuda yakaladığını kaydeden Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, “Soba gazı olarak bilinen karbonmonoksit gazı toplumda en çok hamileleri, kalp hastalığı olanları, sigara içenleri, tekrarlayıcı solunum hastalığı olanları, bazı iş kollarında çalışanları etkilemektedir. Son iki yıl içinde Denizli Devlet Hastanesi Acil Servis’e başvuran zehirlenme olgularından yaklaşık binde 4.0’ü soba gazı zehirlenmesi sonucunda ölmüştür” dedi. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, soba gazı zehirlenmelerinde bireysel olarak alınacak önlemlerin önemli olduğunu belirterek, “Kapalı ortamlarda bacasız ısıtıcılar kullanılmamalı, baca bağlantıları zamanından önce kontrol edilmesi, ısınma ve ısıtma araçları yetkili teknik elemanlar tarafından kurulmalı ve her yıl kontrolü yapılmalıdır. Benzinli ısıtıcılar ve mangal asla oda içerisini ısıtmak için kullanılmamalı. Karbonmonoksit zehirlenmesi bulguları hissedildiğinde hemen ev terk edilmeli” dedi.

Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış soba zehirlenmelerine neden olan karbonmonoksit gazı için ülke genelinde acil servis, adli hekim kurumları ve tıbbi klinik merkezlerinde soba gazı zehirlenmesi konusunda istatistik veri toplanması gerektiğini ifade etti. Ülkenin karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda bilgi ağının genişletilmesi gerektiğini kaydeden Acımış, “Karbonmonoksit zehirlenmesinin akut ve kronik sonuçları konusunda sağlık personelinin bilgisi artırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2010 Pazartesi 14:48:05
Güncelleme :26 Ocak 2010 Salı 14:47:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?