2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Sonbahar sendromuna dikkat

Denizli  Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, mevsimsel geçişlerin psikolojik rahatsızlıkların habercisi olabileceğini belirtti.

Yaz mevsiminden sonbahar mevsimine geçiş döneminin bipolar affektif bozukluğu olan hastalar açısından kritik ve tehlikeli günler olduğunu ifade eden Dr.Hüsnü Menteşeoğlu, bu rahatsızlığın her yaşta ve her türlü sosyal durumda görülebileceğini söyledi. Eskiden bu rahatsızlığa manik depresif denildiğini belirten Menteşeoğlu, "Belirtileri çok fazla alış veriş yapma, uykusuzluk, sinirlilik, hayali hedefler, çok konuşma olarak kendini gösterir. Ataklar halinde seyreder. Panik atak dönemi, depresif dönem ve sağlıklı dönem olmak üzere 3 ayrı klinik dönemden oluşur. Depresif dönemde intihar riski çok yüksektir. İyilik hali uzun yıllar devam edebilir" dedi.


Sürekli koruyucu tedavinin şart olduğunu anlatan Menteşeoğlu, şöyle konuştu: "Yaz mevsiminden sonbahara geçtiğimiz bu günler bipolar afektif bozukluk hastaları açısından en kritik ve tehlikeli günlerdir. Güneş ışınlarının değişmesi ve beyinde ışıkla ilgili hormonal değişikliklerin olması nedeniyle mevsimsel panik atağın en fazla patladığı günlerdeyiz. Bu nedenle bipolar afektif hastalığı olanlar ve yakınları çok dikkatli olmalıdır. Uykusuzluk ve alkol alımından mutlaka kaçınmalı, tedavilerine çok özen göstermelidirler."

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 17:36:52
Güncelleme :11 Eylül 2008 Perşembe 17:10:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?