2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Spastik engelli çocuklar klipte oynadı

Denizli'de, 30'a yakın spastik engelli çocuk Türk Halk Müziği'nin ünlü ismi Efe'nin "Çöz de Al Mustafa Ali" klibinde oynadı.


Temmuz ayında Umut Çocukları Spastik Engelli Koruma ve Yaşatma Derneği'nin daveti üzerine Denizli'de sahne alan ve bir kuzeni de engelli olan ünlü sanatçı Efe, çocuklarla kısa sürede kaynaştı. Geçen süre içerisinde sürekli onların aktivitelerine katılan ve onlarla adeta bütünleşen Efe, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde yayınlanması amacıyla hiçbir maddi gelir beklemeksizin bir klip çekmeye karar verdi. Umut Çocukları Spastik Engelli Koruma ve Yaşatma Derneği yetkilileri ile birlikte çalışmalara başlayan Efe, engelli çocukların da büyük işler başarabileceğini göstermek amacıyla Denizlili ünlü sanatçı merhum Özay Gönlüm'e ait 'Çöz de al Mustafa Ali' türküsünün klibini çekmeyi ve spastik engelli çocukların klipte oynaması için çalışmalara başladı. Bir süre önce çekimleri başlayan klipte çocuklar günlerce çekim yapılacak bölgeye gitti. Yaklaşık 30 çocuk, Pamukkale travertenleri, Antik Tiyatro, Acıgöl, Babadağ İlçesi, Beyağaç İlçesi Topuklu Yaylası ve Eşen Gölü'ndeki çekimlerde bazen enstrümanlar çaldı, bazen de Efe ile birlikte tempo tuttu. Zaman zaman zor şartlar altında koltuk değnekleri ve tekerlekli sandalyelerle klipteki görevlerini en iyi şekilde tamamlamaya çalışan çocukların mutluluğu gözlerinden okundu. Çocukların bu sevincine zaman zaman aileleri de ortak oldu. Pamukkale Antik Tiyatro'daki çekimlerde tribünlerdeki yerlerini alan engelli çocukların aileleri, çocuklarını alkışladı, tempo tuttu, göbek attı. Çekimleri tamamlanan klibin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde sanatseverlerin beğenisine sunulacağı
belirtildi.


Türk Halk Müziği Sanatçısı Efe, hiç bir maddi beklenti içinde olmadan spastik engelli çocukların mutlu olması için böyle bir projeye imza attıklarını belirterek, "31 Temmuz'da Denizli'de spastik engelli çocuklar için konser verdim. Konserden sonra engelli kardeşlerimle çok enterasan bir bağ oluştu. Benim de Almanya'da spastik engelli bir kuzenim var. Bir sanatçı olarak spastik engelliler için ne yapabilirim düşüncesine girdim. Verdiğim konserde onların mutlu oluşunu, sevincini, türkülere eşlik etmesini gördüm ve çok mutlu oldum" dedi.


Spastik engellilerin de hayatta yer almalarının hakları olduğunu belirten Efe, şöyle konuştu: "Bizden daha cana yakın ve samimi olduklarını gördüm. Bu klipte duygu sömürüsü ve acitasyonun kesinlikle olmaması gerekiyordu. Onların da neşelenmeye hakları olduğunu sergileyen bir çalışma yapmayı tasarladım ve Pamukkale, Antik Tiyatro gibi güzel mekanlarda klip çekimlerini gerçekleştirdik."
Klip de seslendirilen 'Çöz de Al Mustafa Ali' türküsünün merhum Özay Gönlüm'e ait olduğunu belirten Efe, sözlerine şöyle devam etti: "Kendisini rahmetle anıyoruz. Denizlili bir sanatçının türküsü, Denizlili bir sanatçı tarafından Denizli'nin en güzel mekanlarında Denizlili spastik engelli çocuklarla bu çalışma gerçekleştirildi. Çekimlerdeki performansları çok iyi. Çocuklar benden daha dinamik ve benden daha çok efor sarf etti. Bu bir Efe klibi olmadı. Ben sadece klipte yer almış oldum. Bu çalışmayı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde kamuoyu izleme şansı bulacak."
Umut Çocukları Spastik Engelli Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Nesrin Akbeyik, bu projenin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne uygun bir şekilde topluma kazandırılan engelli çocukların bir daha topluma kazandırıldığı mesajını verdiğini söyledi. Çocukların klip de çok güzel rol aldığını anlatan Akbeyik, şöyle konuştu: "Sanatçı Efe bize büyük destek verdi. Önemli olan engelli çocuklar engelsiz insanlar gibi ayakta dimdik durabildiklerini göstererek kendilerini kanıtladı. Klip de rol yaptılar ancak gerçeği yaşadılar. Biz buna rol demiyoruz. Kendilerini kutluyorum. Aileleriyle birlikte dere tepe demeden çok iyi görevlerini yerine getirdiler."

iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 11:24:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?