2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Sudan koyun geçirme yarışması

Denizli'nin Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit köyünde üç asırdır yapılan Koyunu Sudan Geçirme olayı bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

Büyük Menderes Nehri kenarında her yıl düzenlenen Koyunu Sudan Geçirme Yarışması'na Çal ilçesinin yanı sıra Baklan ve Çivril ilçe ve köylerinden de büyük katılım oldu. Bu yıl 34 sürünün katıldığı yarışmayı izlemek için binlerce kişi Aşağıseyit köyüne akın etti.

Yöreye üç asır önce göç eden Danışment Türkmenleri'nin geleneğinin yaşatıldığı yarışmada, çobana sadık olan sürünün lideri El Koyun rengarenk boyanıp sürünün başına geçirilirken, çobanın nehre atlamasının ardından El Koyun ve arkasından sürünün suya atlaması beklendi. Koyunların çobana sadakatini gösterdiği yarışmada, bazı sürüler sadakatsizlik yapıp çobanın arkasından suya atlamazken, bazı sürüler çobanın ardından nehre atlayarak büyük alkış topladı.

Güvenlik önlemlerinin alındığı, sürülerin Aşağıseyit Köprüsü'nün üzerinden geçirilip yarışma alanına götürüldüğü yarışmada, "küçük baş hayvancılığın teşvik edilmesi ve suların verimli kullanılması konularına" vurgu yapıldı.

Sürüsü arkasından suya atlamayan çobanlar çaresizlik içerisinde karşıya tek başlarına geçerken, sürüsünü suya atlatabilen çobanlar da El Koyuna sarılıp birlikte sudan çıktı. Yarışmaya katılanlar yıllardır bu yarışmaların yapıldığını, amaçlarının birlik ve beraberliği göstermek olduğunu bildirdi.

YARIŞMANIN HİKAYESİ
Efsaneye göre, yörede ağa kızına aşık olan bir çoban, kızı istetir. Ağa kızı vermez. Çobanın sevdasına fazla dayanamayan ağanın kızı hasta olup yatağa düşer. Ağa mecburen kızını çobana vermeyi kabul eder ancak bir şart koşar. Koyunlarına üç gün tuz verdikten sonra Menderes Nehri'nden koyunlarını su içmeden geçirmesi halinde kızını verme sözünde bulunur. Kavalı eline alan çoban, Karabaş isimli ve sürünün başı olan El Koyunu kaval çalıp aşkına kavuşması için kendisine sadakat göstererek, su içmeden nehirden geçmesini ister. El Koyun ve sürüdeki diğer koyunlar çobanın sevdiğine kavuşması için su içmeden Menderes Nehri'nden geçer ve susuzluktan bütün sürü telef olur. Ağanın evine giden çoban, sevdiği kızın öldüğünü görünce dağlara çıkar ve bir daha da kendisinden haber alınamaz. Efsaneye göre, Aşağıseyit köyünde bu çobanın aşkına saygı, sağlıklı ve sadakatli koyunların yetiştirilmesi, yünlerinin yıkanması için bu yarışma üç asırdır aralıksız sürdürülüyor.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 18:27:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?