2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Sulanabilir arazi yüzde 78'e çıkıyor

DENİZLİ'DE SULANABİLİR TARIM ARAZİSİ YÜZDE 78'E ÇIKIYOR

Denizli'de sulama tesislerinin yapılmasını kapsayan protokol ve ön sözleşme imzalanırken, Denizli Valisi Yavuz Erkmen Denizli'de sulanabilir tarım arazisinin yüzde 78.3'e çıkacağını söyledi.

Denizli'de önceki yıllarda DSİ Genel Müdürlüğü'nce sondajları açılıp sulama tesisleri henüz yapılmamış olan tarım arazilerinin sulamaya açılabilmesi için sondajların bulunduğu arazilerde faaliyet gösteren sulama kooperatifleri, İl Özel İdaresi imkanları ve DSİ Genel Müdürlüğü'nün ödenekleri ile sulama tesislerinin yapılmasını kapsayan protokol ve ön sözleşme Vali Yavuz Erkmen başkanlığında düzenlenen törenle imzalandı.

İl Özel İdare Müdürlüğü'nde düzenlenen törene Vali Yavuz Erkmen, İl Genel Meclis Başkanı Halil Pekdemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu ve sulama kooperatfleri başkanları, yönetim kurulu ve üyeler katıldı. Vali Yavuz Erkmen, yapılan protokoller ile Denizli'de sulanabilir tarım arazisinin yüzde 74.6'dan yüzde 78.3'e çıkacağını belirterek, "Denizli'nin en önemli problemlerinden biri mevcut arazilerin sulu tarıma açılabilmesidir. İlimizin şu anda sulanması gereken arazi miktarı 189 bin 461 hektar. Şu anda 141 bin 172 hektar alanı sulanabiliyoruz. Yüzde 74.6 sulamaya açılmış olan arazimiz var. 71 bin dekarlık alanı daha sulamaya açmak üzere yola çıkılıyor. Böylelikle Denizli'de sulanabilir alan miktarımız yüzde 78.3'e çıkmış olacak. Bu hiç küçümsenmeyecek bir rakam. Geri kalanları da sulu tarıma geçirmek hepimizin görevi" dedi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf başta olmak üzere protokolün yapılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Vali Erkmen, "Çevre ve Orman Bakanlığımız çok güzel bir imkan getirerek 3 yılı ödemesiz, 15 yıl süre ile sıfır faizli bir uygulama başlattı. Bu çok büyük bir imkan. Şu anda 17 kooperatifimiz bundan yararlanmak üzere müracaat etti. İmzalanan bu protokoller uyarınca ayrı ayrı proje tutarları DSİ tarafından İl Özel İdaresine aktarılacak ve ihale yapılarak bunlar yürürlüğe girecek. Sadece yapım bedeli kooperatiflerden tahsil edilecek. Toplam proje maliyeti KVD dahil 25 Milyon TL tutuyor" diye konuştu.

Vali Erkmen konuşmasında ayrıca açıktan giden ve su kaybına yol açan su kanallarının kapalı hale getirilmesi konusunda istekli olan kooperatiflere de çağrıda bulunarak, bu fırsatın bir daha ele geçmeyeceğini ve başvurmalarını bulunmalarını istedi. İl Genel Meclis Başkanı Halil Pekdemir de, yoğun çalışmaların ardından protokol noktasına geldiklerini söyleyerek, yapılan protokolün büyük bir imkan olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından, Vali Yavuz Erkmen, İl Genel Meclis Başkanı Halil Pekdemir ve 17 sulama kooperatif başkanı ve yöneticileri ile protokol imzalandı.

DENİZLİ'DE SULANABİLİR TARIM ARAZİSİ YÜZDE 78'E ÇIKIYOR
DENİZLİ'DE SULANABİLİR TARIM ARAZİSİ YÜZDE 78'E ÇIKIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2010 Pazartesi 15:08:00
Güncelleme :13 Aralık 2010 Pazartesi 16:19:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?