2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Suya atlayan kazandı

Denizli'nin Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit köyünde düzenlenen "Koyunu Sudan Geçirme Yarışması", bu yıl da yoğun katılımla gerçekleşti.


Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit köyünden geçen Büyük Menderes Nehri, yıllardır "Koyunu Sudan Geçirme" yarışlarına sahne oluyor. Köprübaşı mevkiinde düzenlenen yarışlara, bu yıl yine ilgi yoğun oldu. Bu yıl yarışlara Çal ve çevre ilçelerden 38 çoban katıldı.

Çobanlar, öncelikle ıslık çalıp, nara atarak koyunlarını suya atlamaları için motive etmeye çalıştı. Yarışmada, öncelikle sürünün başındaki koyun rengarenk boyandı. Çobanlar, yol boyunca ıslık çalarak sürüsünü su kenarına kadar getirdi. Kimi sürüler
çobanın ardından hemen suya atlarken kimileri su kenarında bekledi. Uzun süre su kenarında bekleyen sürü yarışmadan diskalifiye edilirken, en kısa sürede suya atlayan sürü jüriden en yüksek oyu aldı. Bu yılda renkli görüntülere sahne olan yarışlar hakkında bilgi veren, Aşağıseyit Köyü Muhtarı Mehmet Canbaz, yarışların asırlardır sürdüğünü söyledi.


Canbaz, yarışmaya konu olan ve yaşanıldığına inanılan efsaneyi şöyle anlattı:
"Yüzyıllar öncesinde Karakoyunlu aşiretinden bir çoban Çal yöresine yerleşir ve Oğuz beylerinin birine çoban olur. Çoban ile beyin kızı birbirlerine aşık olur. Yörede çok sevilen çoban bey kızını ister ancak bey vermez. Bölgedeki diğer beyler kızını çobana vermesi için beye baskı yapmışlar. Bey bunun üzerine çok ağır bir şart koşar ve çobana 'Koyunlarına 3 gün boyunca tuz yedireceksin ve Büyük Menderes Nehri'nden su içirmeden karşıdan karşıya geçireceksin' der. Çoban, koyunlara 3 gün tuz verdikten sonra nehrin karşısına geçirmiş. Koyunlar sudan geçer geçmez susuzluktan ölmüş. Ne var ki bey kızını yine vermemiş. Çoban karakoyunu ile aşık olduğu kıza ağıt yakmış. Bu ağıta dayanamayan kız hastalanmış. Kızının hastalığına dayanamayan bey, çobanı yöreden uzaklaştırmak için adamlarına baskı yaptırır. Beyin adamları ahıra girip çobanı bağlar. Ahırdan kaçan karakoyun kızın evine gidip boynuzlarıyla kapısını açar. Kız tehlikeyi anlar ve çobanın kardeşlerine haber verir. Çoban kurtulur. Bey kızını yine de vermez. Kız bir süre sonra ölür. Çoban, bunun üzerine ömrünü dağlarda kaval çalarak geçirir. Sevdiği kıza ve çok sevdiği karakoyununa türküler ve ağıtlar yakar.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 15:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?