3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

'Tarım da tekstil kadar önemli'

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli'de tarım sektörünün tekstil sektörü kadar önemli olduğunu söyledi. Vali Erkmen, Denizli Ziraat Odası'nı ziyaret ederek ziraat odaları başkanları ile bir araya geldi.

Denizli tarımının karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıya Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve 17 ilçenin ziraat odaları başkanları katıldı.

Vali Yavuz Erkmen, tarım sektörünün sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının bulunması için bu tür toplantıları çok yararlı gördüğünü ve belirli aralıklarla yine oda başkanları ile bir araya gelerek ortaya çıkabilecek sorunları ve çözüm önerilerini görüşmeye devam edeceklerini söyledi. Vali Erkmen, Denizli'de yapılan toplulaştırma, toprak haritasının çıkarılması, sulama alanında yürütülen çalışmalar, yaş sebze ve meyve analiz laboratuvarı ve ulaşım konularında bilgi verdi.

Denizli'de tarım sektörünün de tekstil sektörü kadar önemli olduğunu anlatan Vali Yavuz Erkmen, Denizli'nin tüm il genelinin toprak haritasının çıkarılması çalışmalarının sürdüğünü ve bu konuda önemli mesafe alındığını söyledi. Bugüne kadar gerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı gerek İl Özel İdare'nin gerçekleştirdiği toplulaştırma çalışmalarında 41 bin hektar arazinin toplulaştırıldığını ifade eden Vali Erkmen, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl içerisinde 25 bin hektar alanın toplulaştırma çalışmalarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu şimdiye kadar yapılan toplulaştırma çalışmalarının yarısından fazla. Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'da bize destek veriyor."

Yaş sebze ve meyve ihracatında gerekli olan analiz laboratuvarının Denizli'de olmaması nedeniyle ihracatçıların bu ürünleri çevre illerdeki laboratuvarlara götürmek zorunda kaldıklarını anlatan Vali Erkmen, yapılan girişimler sonucunda ödenek sağlandığını ve bu laboratuvarın bu yıl ihracat sezonundan önce şehirde kurulacağını ifade etti. Denizli'deki barajlarla ilgili yatırımlar hakkında da bilgi veren Vali Erkmen, Cindere Barajı'nın tamamlandığını ve su tutma işleminin başladığını, bu barajla bağlantılı Yenicekent iletim kanalının ihalesinin yapıldığını, bu sayede Sarayköy sulama kanalına cazibeli su verileceğinden çiftçilerin pompaj maliyetinden kurtulacaklarını anlattı. Erkmen, akabinde Buldan Ovası'nda da üç bin hektarlık alanın suya kavuşacağını söyledi. 

Toplantıda ziraat odaları başkanları da karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, tarım sektöründeki girdi maliyetlerindeki artışların ve tarım desteklemelerinin azalmasının tarımı olumsuz etkilediğini dile getirerek, bu olumsuzlukların giderilmesinin Türk tarımının gelişimini olumlu yönde etkileyeceğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 19:07:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?