2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Tarım sektörü atağa kalkacak

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, tekstil kenti olarak bilinen Denizli'de tarım ve hayvancılık alanında önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, seçim bölgesi olan Denizli ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Denizli'de 22 bin hektarlık alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlandığını, 70 bin hektarlık alanda yapılacak toplulaştırma çalışmaları ile sulanabilir arazilerin yüzde 50'sinin toplulaştırılmış olacağı söyledi.

Denizli'nin Tavas, Buldan, Baklan ve Çardak ilçeleri ile Beylerli beldesinde toplulaştırma çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirten Kavaf, toplulaştırma çalışmasının tamamlandığı Baklan'da tapuların dağıtıldığını, Tavas ve Buldan'da ise kısa zamanda dağıtılacağını söyledi.

Sulama amaçlı kurulan kooperatiflere sağlanan destekle bölgedeki su sorununun en aza indirileceğini anlatan Devlet Bakanı Kavaf, şunları söyledi: "Anadolu'da ekonominin lokomotif illerinden birisi olan, tekstilin başkenti Denizli son dönemde alternatif sektörlere ağırlık vermeye başladı. Tarım ve hayvancılığa dayalı sektörün teşvik edildiği şehirde, üretimi artırmak için ise daha fazla arazinin sulanmasına çalışılıyor. Miras yoluyla parçalanan arazilerin toplulaştırılması çalışmalarına devam ediliyor. Denizli, alternatif sektörleri gerçekleştirecek potansiyele sahip bir il."

Bakan Kavaf, özellikle tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesine ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinde önemli bir yere sahip olan Tarımsal Kalkınma Kooparatifleri'ne büyük destek verdiklerini söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndaki Hayvancılık Projeleri'ni hayata geçirmek için harekete geçtiklerini, Tavas ve Buldan ilçelerinde yapılan ihale sonucunda köylülere büyükbaş hayvan dağıtıldığını ifade eden Kavaf, sözlerine şöyle devam etti: "Bölünmüş arazilerin toplulaştırma çalışmaları deam ediyor. Amacımız, tarımsal üretimi en üst seviyeye çıkarmak. Tavas'ta 16 köyde yaklaşık 22 bin hektarda Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nce yapılan toplulaştırma ihaleleri sonuçlandı ve tapular en kısa sürede dağıtalacak. Baklan ilçesinde ise tapuların dağıtıldı. Çardak ve Beylerli de toplulaştırma çalışmalarında son aşamaya gelindi."

LOJİSTİK MERKEZ

Toplam 70 bin hektarlık alanda toplulaştırma çalışması yapıldığını ifade eden Kavaf, proje tamamlandığında sulanabilir arazilerin yüzde 50'sinin toplulaştırılmış olacağını bildirdi. Sulama amaçlı kooperatiflere DSİ tarafından sağlanan destekle sulama kuyularının açıldığını ifade eden Kavaf, sözlerini şöyle sürdürdü. "Denizli İl Özel İdaresi'nin 2010 bütçesinde sulama için ödenek ayrıldı. İki milyar dolar üzerinde ihracatıyla Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olan Denizli, dünya ekonomik kriziyle azalan ihracatını başka sektörlerle karşılamaya çalışıyor. Denizli pek çok sektörü gerçekleştirecek potansiyele sahip. Tekstilin dışında mermer ihracatında da Denizli önemli bir il. Kaklık beldesinde yapımı devam eden Lojistik Merkez'in demir yoluyla İzmir'in Aliağa ilçesindeki limana bağlanma çalışmaları kısa sürede tamamlanacak."


 

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 15:23:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?