5
Mayıs
2024
Pazar
DENİZLİ

TDK'dan belediyeye ödül

Denizli Belediyesi, reklam panolarında yabancı kelime ve harflerin kullanılmaması kararıyla bir ilki gerçekleştirerek Türk Dil Kurumu tarafından onur belgesi ve ödülüne layık görüldü. 

Denizli Belediye Meclisi, Temmuz ayında kabul ettiği İlan ve Reklam Yönetmeliği'nde yer alan her türlü pano, levha, tabela ve afişlerde yabancı kelime ve harflerin kullanılmaması kararı Türk Dil Kurumu tarafından onur ödülüne layık görüldü. Denizli Belediyesi'nin kararından sonra 50 belediye ve 30 şirket de aynı kararı aldı. Türk Dil Kurumu, belediyenin aldığı bu karar sonucunda ''Denizli'ye bu kentte tabela ve panolarda Türkçe Kullanılmaktadır Beratı'' verilmesini kararlaştırdı. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'yi telefonla arayıp meclisin aldığı kararın Türkiye'nin birçok kurumuna öncü olduğunu, bugüne kadar 50 belediyenin aynı kararı alıp 30 firmanın da ismindeki yabancı kelimeleri değiştirdiğini kaydetti. Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Kurumu Başkanlığı, 26 Ağustos 2006 tarih ve 526/31 sayılı kararıyla reklam ve tanıtım tabelalarında yabancı kelimeleri yasaklayan ve "Türkçe" zorunluluğu getiren Denizli Belediyesi ve Belediye Başkanı Zeybekci'ye, Türkçe ve Türk diline katkılarından dolayı, "Türk Dil Kurumu Onur Belgesi ve Ödülü" verilmesini kararlaştırdı. 

Görüşmede, kentin önemli bir harekete öncülük ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Akalın, '' Denizli Belediyesi'nin kararı Türk Dil Kurumu'nu harekete geçirdi. TBMM'ye (Reklam, pano ve tabelaları ile şirket isimlerinde Türkçe kelimeler) kullanılması için bir yasa önerisinde bulunduk. Bir şirketin tabelasında hangi ismi kullanacağı konusunda belediyelerin yetkili kılınmasını istedik. Denizli Belediyesi'nin aldığı bu karar dil bilincinin yaygınlaştırılması açısından öncü bir karar oldu'' dedi. 

Başkan Zeybekci ise, Türk Dil Kurumu'nda ödülü almanın büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olan Türk Dil Kurumu gibi bir kurumdan bu ödüle layık görülmek ve Türkiye'ye öncülük etmekten dolayı büyük mutluluk duyduk. Kurumun verdiği ödül kararı bana ve belediyemize büyük gurur vermiştir. Denizli Belediyesi'nin birçok şirkete ve Türkiye genelindeki il, ilçe ve belde belediyelerine örnek olması bizi ayrıca sevindirmiştir'' diye konuştu. 

Başkan Zeybekci, Ekim'de Denizli'de düzenlenecek bir törenle, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Akalın'dan ödülü alacak. Ayrıca kentin giriş ve çıkışlarına "Türk Dil Kurumu Türkçe Beraatına Layık Görülmüş İl", ''Denizli'de Tabela ve Panolarda Türkçe Kullanılmaktadır'' yazılı panolar konulacak.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2006 Pazar 16:47:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?