3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Tekstil ihracatçıları Çin'le mücadeleye hazırlanıyor

DENİZLİ  - Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından tekstil ve konfeksiyonda kotaların kaldırılması üzerine Denizlili tekstil ve konfeksiyon ihracatçıları Çin’le mücadeleye hazırlanıyor.
Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş, 1 Ocak 2005’ten itibaren DTÖ tarafından kotaların kaldırılmasının kendilerini etkilememesi için her türlü girişimi yapacaklarını söyledi. DETKİB yönetim kurulu üyeleriyle birlikte birlik binasında basın toplantısı düzenleyen Raşit Güntaş, Türkiye’de bir yandan ihracat hacminin artmasına rağmen, diğer yanda maliyetlerin yükseldiğini ve karlılığın düşüş göstermeye başladığını belirterek, "İşletmelerde ciddi bir karsızlık var. İç piyasadaki daralma böyle devam ederse ileride önemli sorunlarla karşı karşıya kalacağız. 2005 yılında bu olumsuzluğu çözmeye çalışacağız" dedi. 2005 yılında yaşanacak değişimlerden en fazla tekstil sektörünün etkileneceğini, DTÖ tarafından tekstil ve konfeksiyonda kotaların kaldırılmasıyla tekstil sektöründe zorlanmalar meydana geleceğini kaydeden Güntaş, "Tekstil ve konfeksiyon sektöründe rekabet gücü azalacak. 2005’te ciddi bir sınava hazırlanıyoruz. Çünkü Çin tüm gücüyle devreye girecek ve kıran kırana rekabet yaşanacak" diye konuştu.
Kotaların kaldırılmasından sonra müşterilerin Çin’i göz önünde bulundurarak bekle gör politikası izlemediğini ifade eden Raşit Güntaş, "Biz, Çin’in ürettiği malları üretmeyi bıraktık. Ürünlerimiz tamamen yüksek alıcıya hitap eden kaliteli ürünlerden oluşuyor" dedi. ABD’nin 2002 yılından itibaren özellikle bornozdaki kotaları kaldırdığını ve 2 yıldır Çin’e karşı bornoz kotası olmadan mücadele ettiklerini belirten Güntaş, "Konfeksiyon ve dış giyim ağırlıklı ürünlerde zaman dilimi içinde Çin’in etkisi olacak. Kotaların kaldırılması bizim gibi ülkelerden ziyade ekonomisi çok daha kötü olan 3. dünya ülkelerini etkileyecek. DTÖ’nün özellikle önümüzdeki 3 yıl için bu konuda bazı sınırlar getirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kotaların kaldırılması işimizi zorlaştıracak ancak biz kötümsek değiliz" şeklinde konuştu.
DETKİB Yönetim Kurulu üyesi Yılmaz Kasapoğlu ise Çin’in 5 yıldır tekstil ve konfeksiyon piyasasında olduğunu vurgulayarak, "Kotaların kalkmasıyla herkes gardını aldı. Korkunun ecele faydası olmayacağını biliyoruz. Bu yüzden mücadele edeceğiz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2005 Salı 14:04:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?